hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezek a mai fiatalok

2016. 02. 04.
A fiatalokról hazai és nemzetközi körökben is kialakult egy olyan sztereotíp kép, mely szerint énközpontúak, szelfimániások, és csak azon iparkodnak, hogy szeressék és szeressék őket. Utánajártunk, általánosítható-e ez a kép, illetve van-e élet a Facebookon túl is.

A mai fiatalokat előszeretettel sorolják különféle kategóriákba, ilyenek például az Én Generáció vagy a közismertebb Y-generáció. A legutóbbi Magyar Ifjúság 2012 nagyszabású kutatás nem átallotta csendes generációnak nevezni a mai fiatalokat, mivel a felmérésekből arra következtettek, hogy a 15–29 évesek nem kérdőjelezik meg szüleik értékrendjét, a lázadás távol áll tőlük, legszívesebben otthon ülnek, passzívan kivonják magukat a körülöttük zajló ügyekből, és fogalmuk sincs arról, hogy mit hoz a jövő. Marosi Ildikó kutatása szerint az Y-generációra leginkább jellemző a saját, öncélú tevékenység, a sport, a szórakozás, és kevésbé vagy alig jellemző a közösségi tevékenységben való részvétel. Vajon tényleg ennyire reménytelen lenne a helyzet?

Kiss László Roland gyógypedagógus, pszichológia szakos hallgató, a Youth2Youth társadalmi innovációs verseny vezetője szerte az országban több száz fiatallal foglalkozott különféle projektek során, melyek célja a közösségi szolgálatra, az önkéntességre való felkészítés, a vállalkozói készségek és a vitakultúra fejlesztése. Tapasztalatai szerint „a fiatalok semmivel sem jobban énközpontúak, mint a felnőttek, csak az őket megelőző generációknak más eszközök álltak a rendelkezésükre”. A fiatal szakembert megkérdeztük arról is, hogy őt mi ösztönözte arra, hogy aktív állampolgár legyen: „Nem emlékszem olyanra, hogy ne lettem volna aktív. Sosem tudtam magamat függetleníteni attól a közösségtől, amelynek tagja voltam: nekem nem volt mindegy, milyen a sulibuli, van-e gólyatábor, lesz-e szelektíves kuka az egyetemen, milyen emberek képviselnek a HÖK-ben, és hogyan működik. Mindig is felháborított az igazságtalanság. Amúgy gyerekként és kamaszként ezt sokszor teherként éltem meg, mert én is szerettem volna olyan menőn flegma lenni. Szerencsére sose sikerült. De az én esetemben talán az volt a fontos, hogy mindig voltak olyan felnőttek, akik támogattak ebben. Akik teret adtak arra, hogy kipróbáljam magamat, az ötleteimet. Azt hiszem, a támogató környezet volt a lényeg.”

Apolitikus vagy apatikus?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!