hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ép testben ép lélek
Mikor lázad a szervezet?

2015. 08. 28.
Dr. Máté Gábor Budapesten született világhírű tudós, aki 13 évesen családjával Kanadába költözött, majd ott több mint két évtizedet háziorvosként, később kórházi koordinátorként tevékenykedett. Jelenleg, 71 évesen, különböző függő­ségekkel küszködőknek, HIV-fertőzötteknek segít Vancouverben. A test lázadása című könyvében tudományos kutatások eredményeivel igazolva tárja az olvasók elé meggyő­ződését, hogy a fizikai egészség nem választható el a lélek egészségétől.

A szerző a saját praxisából vett tragikus történetekkel, esettanulmányokkal illusztráltan mutatja be a stressz, a lefojtott érzelmek vagy akár a gyerekkorban átélt traumák káros hatásait, következményeit. Könyve végén támogató tanácsokkal szolgál azok felé, akik rádöbbentek, hogy érintettek a kérdésben, és változásra van szükségük.

A népszerű orvos beszámol többek között Ronald Reagan történetéről is, aki közismerten Alzheimer-kórban szenvedett. Reagan életében sokszor, de már kisgyermekkorában is több traumán esett át. Édesapja alkoholproblémákkal küszködött, ami miatt le is tartóztatták. Igaz, Reagan kisgyerekként nem fogta fel az értelmével az eseményeket, de a könyvből megérthetjük, hogy ilyen esetben a kiszolgáltatott gyerekek érzelmileg magukba szívhatják a sérült családban fellépő negatív lelki hatásokat. Ekkor kapcsolhat be az agy számára reflexszerű védekezési mechanizmus: a valóság és az érzelmek kizárása. Ennek hatására az érintett személyeknél – egy pozitív fordulat hiányában – akár életre szólóan károsodhat a valóság felismerésére való képesség, már egész kicsi korban.

Nem volt ez másként Reagannel sem, hiszen számos alkalommal összekeverte a valóságot a fantáziával. Megesett, hogy beszédében egy történetet úgy adott elő, mintha vele történt volna meg, ám a média igen hamar leleplezte, hogy az elhangzott esemény egy filmből kölcsönzött jelenet volt. Érzelmi elzárkózása már fiatal korában kialakult, ami egész életét végigkísérte. Megmutatkozott ez akkor is, amikor felesége mammográfiás vizsgálatát követően szomorú híreket közöltek vele. Az elnök a sajnálatos hír hallatán csak annyit válaszolt az orvosoknak, hogy bízik benne, hogy megfelelően fogják kezelni a helyzetet. Majd a kérdést lezártnak tekintette. Ezt követően este, amikor találkozott feleségével, a betegségéről, állapotáról nem érdeklődött. Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokból azt a téves következtetést lehet levonni, hogy nincsenek érzései annak aki így viselkedik, de a valóság mást mutat: igen erős érzései vannak, melyeket nem képes tudatosan észlelni magában, ami viszont az akarattól függetlenül a szervezetben stresszt eredményez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!