hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Divat vagy diagnózis?
Amit az étel-intoleranciáról érdemes tudni

2015. 07. 23.
Amikor egy sonka csomagolásán marketingértékkel bír a szó, hogy gluténmentes, elgondolkodunk egyrészt az élelmiszeripar módszerein, másrészt azon, hogy valóban árthat-e nekünk a glutén vagy más élelmiszer-összetevő. Rendkívül népszerűek manapság a „mindenmentes” diéták és receptek, de vajon indokolt-e ez a nagy óvatosság? Dr. Topál László belgyógyász-gasztroenterológus főorvost hívtuk segítségül a kérdésben.

Világos, hogy a betegek érdekében felvilágosítást kell adni az élelmiszerek pontos összetevőiről, beleértve az allergéneket is. Másrészről, mintha divatba jött volna a „mentesség”. Tényleg ilyen gyakoriak az élelmiszer okozta panaszok?

– Nyugati társadalmakban a megkérdezettek ötöde számol be ételfogyasztás okozta tünetekről. A tünetek leggyakoribb oka az emésztőrendszer megbetegedése, például epekő, fekély, gyulladás, daganat. Ritkább ok az ételek okozta fertőzés, vagy mérgezés. Az utóbbi időben azonban valóban egyre gyakoribb, hogy a panaszok hátterében ételallergia vagy ételintolerancia igazolódik.

Mi a különbség a két fogalom között?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!