hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kötélen a Niagara felett
Több mint 150 éves történet a Thália színpadán

2015. 02. 19.
A korosodó artista, Blondin kötélen, biztosítás nélkül közlekedik a Niagara Falls felett. A kötélen megtett sok mérföld során közlekedett zsákban, gólyalábakon, „megpihent” széken, tolt maga előtt talicskát kis oroszlánnal, és kipróbálta magát éjjel, mozdonylámpák fényénél. Majd jött egy tizenhét éves lány, Carolin, egy új kihívással.

Amintegy másfél évszázados valós történetet Alonso Alegria chilei színházi producer 1969-ben jelenttette meg könyv formájában, a színpadi változatára a Thália Színház stúdiója vállalkozott. A kétszereplős darab magasra tette a „kötelet”, mikor egy ízig-vérig kitett cselekményre épülő történetet zárt leplek közé, a pódiumra transzferált.

A francia születésű, csodagyerekként elhíresült, Charles Blondin 1855-ben, 31 évesen mutatkozott be az Egyesült Államokban. Rövid időn belül népszerűségre és ezzel némi pénzre lelt, rendkívüli ötletével és annak sikeres bemutatásával. A 340 méter hosszan kifeszített, több mint 8 centiméter vastag acélkötél 49 méter magasan nyúlt a Niagara-vízesés fölé. A ma extrémnek nevezett vállalkozást 300-nál is többször mutatta be biztosítás nélkül. 72 évesen élete végét nem világhírű mutatványa, hanem egy egyszerű cukorbetegség okozta.

A közel másfél órás, egyfelvonásos darab mindössze két szereplővel folyamatosan ébren tartja a nézők figyelmét, egy percre sem engedve a feszültségből, köszönhetően a rendezésen kívül a kiváló dramaturgnak. Az eredeti történetben Blondin „kihívója”, a másik szereplő, egy fiatalember, akit Salinger Richárd dramaturg – egyébként a főhőst alakító művész fia –, a modern változatban egy fiatal lánnyal, Carolin személyével helyettesít és teszi ezáltal jóval izgalmasabbá a történetet. Dés László zenéje pedig tovább feszesíti az előadás hangulatát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!