hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kalózok a piacon

2015. 02. 19.
Agyhullámokkal irányítható mobiljáték, ételfotók kiválogatásával működő étteremkereső, úti cél helyett büdzsé alapján szelektáló repülőút-alkalmazás: csak hogy párat említsünk a múlt héten lezajlott Startup Pirates @ Budapest (Startup Kalózok) programhét vállalkozásötletei közül. Amíg megoldatlan problémák vannak, és a mindennapi életünket gördülékenyebbé lehet tenni, addig az ötletek sem fogynak el.

„A startup olyan problémákkal foglalkozó vállalkozás, amelyeknek a megoldása nem nyilvánvaló és a siker nem garantált” – fogalmaz Nearby Blumenthal, a Warby Parker társ-vezérigazgatója a terület kihívásairól. Mégis egyre többen vetik bele magukat ebbe a kockázatos, egyúttal életteli és hatalmas nyereségeket ígérő világba. Az általában, de nem szükségszerűen szoftveres új ötlet, akár minimális kezdeti befektetéssel viszonylag gyorsan nagy hasznot termel, ebben áll a startup különös vonzereje. Rendszerint egy széles körben jelentkező problémára nyújt gyors és hatékony választ – ilyen például a Doodle időpont­­egyeztető alkalmazás –, ugyanakkor színesebbé szeretné tenni az életünket, mint például a vetítéssel illusztrált előadásokat forradalmasító magyar vállalat, a Prezi.

Budapesten is egyre több startup-találkozóba és -képzésbe lehet botlani, változó színvonallal, általában borsos árakon. Egy fiatal felvidéki vállalkozó elmondása alapján még mindig fővárosunk a térség központja e téren. Az immáron másodszorra, idén január 31. és február 7. között megrendezett Startup Pirates @ Budapest angol nyelvű programhét egyedisége abban áll, hogy ötvözi a párnapos akcelerátor- (a cégek felfutását gyorsító) és a több hónapos mentorprogramok műfaját azzal, hogy egy hét alatt egy rendkívül intenzív kínálatot nyújt a résztvevőknek előadásokkal, befutott vállalkozók személyes mentorálásával, a végén pedig értékes nyereményekkel kecsegtető versennyel. Nevezhettek több éve dolgozó üzletemberek és egyetemisták, de akár középiskolások is, ötlettel és anélkül, csapatban és egyedül: a lényeg az volt, hogy meglegyen bennük a vállalkozó kedv.

A tavalyi program egyik résztvevője (az ideinek már mentora), a rendezvény alatt küldte el a főnökének a felmondását, önálló vállalkozásba kezdett, több startup-verseny nyereményeit zsebelte be, és már a Szilikon-völgyben tevékenykedik. A 3D-s nyomtatási ötletükkel taroló tavalyi győztes csapat, a My3Dreams tagjai is itt ismerkedtek meg, azóta több millió forinttal gazdagodva Chilében tartózkodnak egy pár hónapos mentorprogramon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!