hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Itt a kezem…

2014. 11. 13.
A sokféle köszöntés között van egy időtálló, amely egyszerű, távolságtartó és mégis közvetlen, amit könnyen alkalmazhatunk egy új ismeretség megkötésekor, a bemutatkozáskor vagy egy régi ismerős üdvözlése alkalmából, emellett baráti társaságok is előszeretettel használják. Való igaz, a fiatalok üdvözlési formái és kézfogási technikái, a pacsizás vagy akár az öklözés, rendre eltérnek a megszokottól, de a kiindulópont mindig ugyanaz: a hamisítatlan, egyszerű kézfogás.

Kialakulását tekintve azzal, hogy az emberek kinyújtották egymás felé a kezüket, azt jelezték: nincs náluk fegyver, baráti, békés szándékkal közelednek. Erre utal az „itt a kezem, nem disznóláb” szólásunk is, amely a régen használatos, ilyen alakú pisztoly övben tartását jelenti.

Ma már sokan fölöslegesnek tartják a kézfogást, mások szerint viszont a hasonló gesztusok nélkülözhetetlenek a civilizált kapcsolattartáshoz. Tény, hogy máig szinte egyedüli bevett nonverbális köszönési formaként él közöttünk, ezért álljon itt néhány kőbe ugyan nem vésett, de mégis olyan szabály, amelyek betartása által mindenki finomíthat jólneveltségén. A Business and Cafe blog szerint három jól elkülönülő csoportba sorolhatjuk a szabályokat:

Az első csoport címe legyen tehát: nő a férfinak. A férfi köszön előre a hölgyeknek, a férfi mutatkozik be először, a férfit mutatjuk be nőismerősünknek, de a kézfogásnál már a férfinak illik megvárnia a kéznyújtást. Ha a hölgy nem kezdeményezi, akkor vagy nincs tisztában a feladatával, vagy nem nyertük el a tetszését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!