hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Görögország álomszép és megunhatatlan

2014. 08. 05.
Demokrácia, olimpiai játékok, művészetek, gyros, feta, sirtaki… – és a sort hosszan lehetne folytatni, hogy mi mindent köszönhetünk Európa egyik legszebb országának, azonban a nyári forróságban az azúrkék tenger hűs hullámait, az ezernyi csodás szigetet, ligetet, pálmafát juttatja önkéntelenül is eszünkbe. Mindemellett a kék és fehér ország legendás vendégszeretettel, a görög konyha kifinomult ízeivel nyújt ma is felejthetetlen nyaralást. Ráadásul jó áraikkal a válság ellenére is mindezt versenyképesen teszik!

Görögországon átutazva tájképe igen változatos, sokszínű, szépsége semmihez sem fogható: hatalmas hegyeket, végtelen tengert, mindenütt aranyhomokos partot és apró falvakat látunk. A Balkán-félsziget déli nyúlványának kellemes éghajlatú területén járunk, melynek nagy részét hegyek borítják (nagyjából kétharmad részt 1500–2000 méter magas, kopár, karsztos hegyek), közülük a legmagasabb a 2917 méteres Olümposz. Az ország egész területén bőven akad látnivaló, melyek közül a csodálatosan zöld Chalkidiki-félsziget, a pompás Peloponnészosz-félsziget és a főváros, Athén emelkedik ki történelmi emlékeivel, gazdag múzeumi gyűjteményével, ásatásaival. Már a bronzkortól kezdve egész kontinensünk fejlődését meghatározó kultúrák alakultak itt ki.

Görögország azonban nem csak az ókori emlékeket jelenti. Gyönyörű tengerpartjai Európa legjobb és legnépszerűbb üdülőhelyei közé tartoznak ma is: kedvező árai, páratlan természeti adottságai és a végtelen görög vendégszeretet teszi slágerré, és még a gazdasági válság ellenére is ideális pihenőhellyé. Tengereinek (Jón, Égei) vizét ezernél is több mesés sziget tarkítja: így a szigetek az ország területének egyötödét foglalják el. Pontosabban a mintegy 15 ezer kilométer hosszú tengerpartból 11 ezer kilométer veszi körül a több mint 2 ezer – nagyobbrészt lakatlan – szigetet. Közülük is a legkedveltebbek: Korfu, Kréta, Rodosz, Mikonosz, Zakynthos, Skiathos, Kefalónia, melyek felfedezésének egyik legkiválóbb módja a motor- vagy az autóbérlés. Kanyargós hegyi utak vezetnek ugyanis a legszebb látnivalókhoz.

Az országba érkezve már az első pillanatban megérint a mediterrán mentalitás, melynek jellemzője, hogy az emberek szívélyesek, kedvesek, szolgálatkészek, ugyanakkor a magyar virtushoz képest nyugodtak, kényelmesek, nem szeretik, ha siettetik őket, ezt ugyanis udvariatlanságnak tartják. A legtöbb üdülőhelyen nagyon komolyan veszik a szieszta idejét is. Az árak pedig mindenütt valóban hasonlóak a hazaiakhoz, és nem lehet tapasztalni sehol semmiféle zavargást, feszültséget, hiszen az ország nagy része a turizmusból él. A szigeteken különben is eléggé zárt közösségek élnek – mondhatni mindenki mindenkinek a rokona –, és senki nem akar a másiknak rosszat. Az elő- és utószezonban még nyugodtabb az élet, kedvezőbb a strandolás, kellemesebb az időjárás (nincs kánikula), a tenger ilyenkor is meleg, az érett gyümölcsök csak úgy illatoznak (szőlő, barack, dinnye), olcsóbbak az árak, és a szolgáltatásoknál sincs zsúfoltság. Ősszel pedig sok kerékpáros és hegymászó fedezi fel magának az országot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!