hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Balatonlelle
Az épülő, szépülő üdülőváros

2014. 08. 05.
A Balaton déli partjának egyik legősibb településén és egyik legkedveltebb fürdővárosában több mint 2 kilométer hosszú szabad strand várja a víz szerelmeseit. A sekély, lassan mélyülő partszakasz pedig igen kedvelt a kisgyermekes családok körében, hiszen itt teljesen biztonságos a lubickolás. Az aktív pihenést előnyben részesítők szintén sokféle szabadidős lehetőség közül választhatnak, ahogy a kultúrára vágyóknak is számtalan meglepetést tartogat. A környékbeli látnivalók ugyancsak sok érdekességet nyújtanak, így a természetrajongók sem fognak unatkozni Balatonlellén.

A „magyar tenger” változatossága mindig elkápráztatja az idelátogatót. A neves magyar író, Déry Tibor nem véletlenül vallotta: „Ha a boldogságot egy tájjal akarnám kifejezni, a Balatont választanám.” Ezen belül is fontos idegenforgalmi központ Balatonlelle, mely már kiérdemelte a „napfényes”, a „virágos” és a „vendégszerető” jelzéseket is. Sokszínű arculatát ugyanis nemcsak gyönyörű fekvésének, hangulatos, építészetileg értékes épületeinek, beszédes történelmének és gazdag kultúrájának köszönheti, hanem korszerű fejlesztéseinek is – mindezzel mára az egyik legdinamikusabban fejlődő településünk lett.

Ám igazából az 1800-as évek végétől már kialakult a nyaralókultúra, és 1896-ban szélesebb körben is felfedezték a települést. 1931-ben épült a kikötő és a hajóállomás. Ezt követően számtalan tudós, művész választotta pihenő-, sőt alkotóhelyéül Lellét, és ez ma sincs másképp. Az üdülőtelep a Balaton régi árterületén létesült, míg az „ófalu” a Somogyi-dombság gazdagon termő, löszös nyúlványaira települt.

2003-ban és 2004-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kék zászlóval jutalmazta a lellei strandok kiváló vízminőségét. Szintén 2004-ben a Balaton régió legvirágosabb strandja kitüntető címet is elnyerte. Vonzerejét gazdagító legújabb büszkesége pedig a központjához tartozó partszakaszon a Napfény Strand. Balatonlelle polgármestere, Kenéz István lapunknak elmondta:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!