hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Téli üzemmód
Táplálkozási tanácsok zord időkre

2013. 12. 12.
Tél elején nem jelent komolyabb kihívást a változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó egészségmegőrző étrend megvalósítása, hiszen a zöldséges standok roskadoznak még a friss áruktól. A szezonális, hazai gyümölcsök bőséges választékából (alma, körte, őszibarack, szilva, szőlő stb.) kedvünkre válogathatunk.

Október végén és novemberben a hazai gyümölcskínálat ugyan megfogyatkozik, de télen is könnyen beszerezhető az alma, a birsalma, a téli körte, a naspolya, a gesztenye, a mogyoró, a csipkebogyó, melyek fogyasztásával biztosítható a vitamindús táplálkozás. A téli gyümölcskínálatot tovább színesíti a lédús déligyümölcsök gazdag választéka.

Szerencsére napjainkban egész télen át lehet kapni olyan vitaminban gazdag gyümölcsöket, mint a narancs, a banán, a kivi, a grapefruit, a mandarin.  Sőt, pomelót, gránátalmát, licsit, mangót, karambolát csakúgy, mint a hazai termelésű almák széles választékát (Golden, Delicous, Starking, Mucsu, Jonathan, Jonagold, Gála, Pinova, Topáz, Idared, Húsvéti rozmaring), melyeket folyamatosan biztosítanak az ipari hűtőházak a nagybani piacok és a kiskereskedők számára. Igazi téli – hazai – csemegének számít a birsalma, melynek igen magas a pektintartalma, ezáltal – kompóton kívül – zamatos birsalmasajtot is készíthetünk belőle.

Köztudott, hogy a vitamindús táplálkozásnak kiemelkedő szerepe van a szervezetünk védekezőképességének biztosításában. Számos megfigyelés és táplálkozástani vizsgálat rámutatott, hogy az általános vagy részleges tápanyaghiány az immunrendszer leromlásához vezet. (Elsősorban a sejt közvetített immunitásában, a falósejtek működésében, a komplementrendszer aktiválódásában, szekretoros ellenanyag- és a citokintermelésben keletkeznek zavarok.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!