hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Majd az ünnepek alatt kialszom magam!
Interjú Dr. Terray-Horváth Attila neurológus-szomnológussal

2013. 12. 19.
Milyen alváspanaszokkal fordulnak leggyakrabban orvoshoz az emberek? Mi következik a magyar emberek alváskultúrájából?

– Általánosságban véve elmondható, hogy sokkal kevesebben kérik orvosok segítségét, mint amekkora problémát ez ma a társadalomban jelent. A modern emberekben nem tudatosul, hogy az alvás nélkülözhetetlen a szervezet számára. Egészen addig, amíg valaki normálisan alszik, ez olyan természetesnek tűnik, mint a levegővétel.

Két gyakori panasz van. Az egyikkel általában háziorvosokat keresnek föl, és arról szól, hogy az illető nem tud aludni, vagy korábban ébred föl, és úgy éli meg, mintha semmit nem pihent volna éjszaka. Alvásközpontokhoz a horkolás és az aluszékonyság problémájával fordulnak a legtöbben. Manapság eleve kevesebbet alszunk, mint a minket megelőző korokban napnyugtával ágyba térők. Betegeim jelentős része 5-6 órát említ naponta. Ha ebben az 5-6 órában ráadásul még alvászavar is fennáll, azt már komolyan kell venni. A tartós vagy rendszeres alvásmegvonás ugyanis csökkenti az élettartamot.

Kimutatható-e százalékosan, hány ember küzd alvászavarokkal?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!