hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újjászületett a legendás hírűűvonyarci Taverna
Borászati és gasztronómiai kiállítótér nyílt a Balaton északi lejtőjén

2013. 11. 07.
A taverna olasz szó, azt jelenti: kiskocsma, kifőzde, kocsma, étterem, rusztikus vendéglő, ételek, italok fogyasztására alkalmas pincehelyiség. Ezt a nevet adta a vonyarcvashegyi borospincének Lady Mary Hamilton, a keszthelyi kastélyban élő Gróf Festetics Tasziló felesége. Sokáig így is hívták, „a vonyarci Taverna” – ma már a Hotel Zenit négycsillagos szállodával alkot szerves egységet, a neve pedig Festetics Helikon Taverna borászati és gasztronómiai kiállítótér.

A legenda szerint Magyarország legbefolyásosabb főúri családjába tartozó Gróf Festetics Tasziló tanulmányai révén Európában utazgatott. 1868-ban Monacóban szállt meg, ahol megismerkedett Lady Mary Victoria Hamiltonnal. A magyar gróf meghódította az angol királyi házzal is rokonságban álló skót hercegkisasszony szívét. Boldogságukat meghiúsította, hogy a monacói herceg személyében előkelőbb kérő is jelentkezett, akivel Tasziló nem tudott versenyre kelni, a szülők kényszerítésére 1869-ben Mary Hamilton Albert Honore Charles monacói herceg felesége lett. A pár azonban a szülői akarat ellenére nem volt boldog – Mary Hamilton elvált a hercegtől, és házasságot kötött Festetics Taszilóval. Ekkor Magyarországra települtek, és többnyire a keszthelyi kastélyban éltek egészen a lady 1922. május 14-én bekövetkezett haláláig. Fiatal házasokként tekintették meg az uradalom birtokait, amikor a vonyarci présház és pince láttán a világot járt hölgy így kiáltott fel: nahát, ez egy taverna! És az lett.

A hatalmas, akár 130 főt befogadni képes borospince Kehrn Vilmos tervei alapján épült, és másfél évszázadon át volt az egykori Festetics-uradalom présháza. A körülötte elterülő szőlőbirtokot az 1810-es években vásárolta össze az uradalmait akkor legmodernebb elvek alapján újjászervező Festetics György. Az 1820-ban épített présház száz évnél tovább volt a keszthelyi uradalom diási és vonyarci szőlőinek központja, innen irányították a szőlőtermesztést és -feldolgozást. A Festetics Pince és Présház Európa híres pincészete volt, borai számos nemzetközi elismerésben részesültek, az 1932-es brüsszeli kiállításon például nagy aranyérmet nyert a Festetics herceg diási szőlőjéből való halványzöld rizling.

A második világháborút követően a présház állami tulajdonba került, egy ideig a keszthelyi termelőszövetkezet használta, majd a Zala megyei Tanács dolgozóinak üdültetésére szolgált, de végül e célra kicsinek bizonyult. 1969-ben bérbe adták a Délpesti Üzemi, majd a Csepel Vendéglátó Vállalatnak, akik a műemlékvédelmi szemléletet figyelmen kívül hagyó átalakításokat végeztek az épületben, ezzel óriási károkat okozva. A Taverna később vendéglőként működött, majd a 2011-ben megépült Zenit Hotel Balaton szerves része lett. A klasszicista műemlék felújítása 2013-ban kezdődött.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!