hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világjáró diákok

2013. 10. 03.
A Nyugatra tartó magyarok között vannak olyan fiatalok is, akik patinás egyetemek padsorait koptatják. Oxfordi vagy cambridge-i diáknak lenni ma is nagy szónak számít itthon. A két nagy angol egyetemen több éve tanuló magyar diákokat kérdeztünk a tapasztalataikról.

Talán meglepő, de a hírneves angol egyetemekre minden magyar, érettségizett diáknak joga van bekerülni az uniós tagság miatt. Bejutni azonban legendásan nehéz.

Az ok, amiért írásunk szereplői pont itt tanulnak, az egyetemek hírneve és a magas szinten teljesítő diákok igényszintje, akik szakterületeiken a legjobb képzést akarták, és ebben nem is csalódtak az eltelt évek alatt. Ferenc, aki öt éve oxfordi fizikushallgató, kiemelte az oktatás jobb szervezettségét, hozzátette ugyanakkor, hogy az angol tanárok nem okosabbak, nem adnak jobban elő, mint a magyar professzorok, a többi diáknak az otthoninál jóval ösztönzőbb mentalitása viszont nagy húzó­erő, és ismeretlen a magyar egyetemeken megszokott 70 százaléknyi „buta és lusta” réteg.

A szorgalmat és a kemény munkát az angol diákok sokkal jobban megbecsülik: az a menő, aki jó tanuló. Mindennapos a következő párbeszéd a vizsgaidőszak előtt: „Hi, are you working hard?” „Not hard enough” – vagyis kemény munkának tartják a tanulást. Az érem másik oldala, hogy sokan túlságosan is komolyan veszik, így előfordul, hogy néhányan pszichológiai segítségre szorulnak a vizsgaidőszakban. Az ideális mentalitás – vélekedik – talán a magyar és az angol között lenne, kicsit azért közelebb az angolhoz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!