hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Föl a fejjel!
Hogyan küzdjük le az önbizalomhiányt?

2013. 06. 27.
Könnyen megsértődik? A legártatlanabb megjegyzésből vagy kritikából is ügyet csinál? Paul Hauck neves amerikai író és vezető pszichiáter a Föl a fejjel! című könyvében humoros illusztrációk kíséretében győz meg arról, hogy minden viselkedésformánkat tanultuk, és ha valami nem működik jól, akkor csakis rajtunk áll, hogy változtassunk rajta. Leleplezi a kisebbrendűségi érzés jeleit és formáit, majd javaslatokat tesz leküzdésének a hogyanjára is.

Ki ne tartott volna már attól, hogy kinevetik a kollégái, megszólja a szomszéd, elhagyja az, akit szeret, vagy nyakára nő a gyereke? Félelmünkben aztán hibát hibára halmozva végül is sikerül elérnünk, hogy súlyosabb aggodalmaink jogosnak bizonyuljanak. „Ne hidd, hogy kisebbrendűségi érzésed magától elmúlik. Ha nem teszel ellene, egész életeden át elkísér” – vallja Hauck, aki könyvét sikeres pályafutása legfontosabb művének tartja. A kritikát nehezen viselők számára is hasznos ez az olvasmány, hiszen több évtizedes megfigyelés és tapasztalatokon alapuló munka gyümölcseként született. Sőt, a könyv illusztrációi is rendkívül jól sikerültek.

A lényegre törő írás olyan önszemléletre kíván tanítani, amellyel szívesen, kiegyensúlyozottan élhetünk együtt. A szerző szerint sokkal könnyebben viselnénk az élet valódi terheit, ha önmagunk bírálgatása nélkül élnénk. Ehhez gyakorlati példákat és módszereket mutat be, melyek egyszerűségük ellenére gyökeresen megváltoztathatják életünket, átsegíthetnek az élet buktatóin. „Ha valóban változni akarunk, keményen le kell számolni mindazzal, ami állandó bűntudatot és kisebbségi érzéseket okoz. Ez pedig nem megy egyik napról a másikra: ne riasszon el senkit, hogy időt és fegyelmet követel a folyamat, és bármilyen hosszú legyen is a küzdelem, a jutalom nem marad el” – írja Hauck.

A szerző szerint önértékelésünk nagymértékben meghatározza éle­tünket és jövőnket. Amit gondolunk magunkról, sokkal fontosabb, mint mások véleménye. Hogyan ismerjük fel az önbizalom hiányát? Az egészséges személyiség jó szívvel fogadja a kritikát és azt, ha valaki segít észrevenni a hibákat. A kisebbrendűségi érzésekkel küzdő emberek viszont azzal is elárulják bizonytalanságukat, hogy állandóan a javaikkal hencegnek: a ruhájukkal, az autójukkal vagy éppenséggel a kapcsolataikkal – holott egy ember értékét nem ezek a dolgok jelzik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!