hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Cifra nyomorúság
Siker, pénz, csillogás – és mind hiába

2013. 06. 27.
A nagy Gatsby nagy háza káprázatos mesevilág. Aki számít, mind ott van a gigantikus partikon, a csodakastély lakója mégis magányos. Bár mindene megvan, éppen az hiányzik, akiért mindezt felépítette, s akinek a lába elé az egészet egy laza mozdulattal leterítené. A történet erős, a látványvilág pazar, az értelmezés azonban ellentmondásos.

Francis Scott Fitzgerald A nagy Gatsby című könyvét az egyik legfontosabb amerikai regénynek tartják. Úgy tűnik, joggal, mert sokadszorra filmesítik meg, talán a roppant ellentét érdekessége miatt, amely a címszereplő elképesztő gazdagsága és a gyermekies lelkében tátongó hiányállapot között feszül. No meg az élveteg hedonizmus (bulikultúra, partivilág, nevezzük akárhogy) gátakat elsöprő tobzódása is vászonra kívánkozik, mint egyszerre vonzó és taszító példa.

Ami valamiért nagy háborúk, szigorú diktatúrák után tör elő mindig gejzírként a társadalmak lelkületéből. És ami után rendre valami rosszabb – válság vagy egy újabb háború – jön me­gint. Láttuk ezt a légkört a híres Kabaré című musicalben, a nácik előtti hedonista Berlinben. Az eszelős bepótlások ideje volt a fülledt húszas évek Amerikája is, amikor pörgött az autóipar, és égbe szöktek a felhőkarcolók, miközben kábított a jazz és a dixieland, hódított a miniruha és a bubifrizura, s hozzá a cigarettázó és merészen kacér nőideál. Mindez ráadásul a fatális tévedésnek bizonyult alkoholtilalom kellős közepén, mely csak növelte a bűnös élvezetek utáni sóvárgást – no meg a maffiát is szépen hizlalta…

A filmnek ez az atmoszféra a külső váza. Szédítő, talán túlságosan is látványos a mai zenékkel dúsított sok eszelős tivornya, bár a partikirály Gatsby egy ideig a háttérben marad, mintha puszta kedvtelésből züllesztené le hétvégenként maszek Disneylandjében a New York-i elit figuráit. Míg ő egész másra vágyik. Fazonja emlékeztet a klasszikus Aranypolgár médiacézár főhősére, hisz mindkét filmben egy magányos mágnás csücsül a pénzhegye tetején. Bár itt nem a gyermekkori játékszer a sóvárgó vágy jelképe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!