hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Facebook- csömör
Egyre jobban felismerik, hogy az oldal elrabolja az idejüket

2013. 03. 07.
A világhálót használó amerikaiak kétharmada regisztrált már a Facebookra, ám az elmúlt hónapokban többen veszítettek lelkesedésükből. Egyre jobban felismerik, hogy az oldal elrabolja az idejüket. A Facebookot elhagyók döntésük mellett érvként hozzák fel, hogy a közösségi oldalon nem zajlik valóságos, értéket hordozó kommunikáció, adataik nincsenek biztonságban és mentális egészségükre is negatív hatással van a folytonos webjelenlét.

A 2004-ben indult honlap nyolc év alatt elérte az egymilliárd felhasználót. Míg 2009-ben az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 47 százaléka használt valamilyen közösségi oldalt, ez mára már 69 százalékra nőtt, és egy átlagos napon felük meg is látogatja valamelyik ilyen felületet.

A Facebook kritikusai legtöbbször azzal érvelnek, hogy az oldal rengeteg időt emészt fel, és jelentős függőséget is okoz. A felhasználók a végtelenségig olvashatják rajta ismerőseik oldalait, nézegethetik fotóikat, játszhatnak online játékokat vagy chatelhetnek. Sokszor nem is veszik észre, mennyi időt töltöttek el a belépéstől számítva. A Pew kutatóközpont szerint a felhasználók már ráébredtek a bajra, és a megkérdezettek nagy része kevesebb időt tölt az oldalon, mint egy évvel korábban. A Facebook fiókkal rendelkezők negyede ráadásul azt tervezi, hogy 2013-ban még kevesebb időt fog az oldalon eltölteni.

Az oldal felhasználóinak 61 százaléka tartott már önkéntesen szünetet több mint egy hétre a közösségi oldal használatában. Ennek több oka is volt. A legtöbben (21 százalék) azért, mert más elfoglaltságaik miatt nem maradt idejük a közösségi kommunikációra. Minden tizedik megkérdezett számára érdektelen volt, ami az oldalon folyik, szintén ugyanennyien panaszkodtak a tartalmas kommunikáció hiányára. 9 százalékuknak elege volt a barátaik plety­káiból és „drámáiból”, és 8 százalékuk aggódott amiatt, hogy függőségbe került az oldaltól, és ezért választotta az ideiglenes távolmaradást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!