hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Használ-e a megadózis?
Tények és tévhitek a C-vitaminról

2011. 12. 16.
A megfázás és az influenza szezonjában jelentősen megugrik a vény nélküli szerek iránti kereslet, köztük örök sláger a C-vitamin. Sokak meggyőződése, hogy a nagy adagban alkalmazott C-vitamin segít a megfázás megelőzésében, illetve kialakult betegség esetén a tünetek enyhítésében. De mit mond erről a tudomány?

Definíció szerint azon vegyületeket nevezik vitaminnak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, de amelyek nélkül a szervezet egészséges működése nem tartható fenn. Az L-aszkorbinsav több enzim normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Feladata, hogy az enzimekben található vas- és rézionokat redukált állapotban tartsa, azaz antioxidáns hatású. Elsősorban a kötőszövetekben nagy mennyiségben jelen lévő kollagén előállításában betöltött kulcsszerepe miatt nélkülözhetetlen. A vitaminhiány esetén megfigyelhető kóros kollagéntermelődés káros hatással van a csont-, ízület- és izomképződésre, innen a skorbut jellegzetes tünetegyüttese.

Bár a vegyületet nem ismerték, hiányának következményeiről több leírás tanúskodik. A 18. században jöttek rá arra, hogy a tengerészek körében jelentős halálozással járó betegség, a skorbut valószínűleg táplálkozási hiányosságokra vezethető vissza. A hosszú tengeri utakon egyoldalúan táplálkozó matrózok közül sokan haltak meg a gyengeséggel, ízületi fájdalmakkal, fog­ínygyulladással társuló betegségben.

Egy James Lind nevű angol hajóorvos volt az első, aki a betegség tudományos vizsgálatába belefogott. Hajójának legénységét hat csoportra osztotta, és az egyes csoportok étkezését különbözőképpen egészítette ki. Az egyik csoport narancsot és citromot kapott, a többiek pedig almabort, kénsavas elixírt, ecetet, tengervizet vagy pedig egy gyógynövénykeveréket tartalmazó készítményt kaptak. Csak a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket fogyasztó csoportnak a skorbuttal ösz­szefüggő tünetei enyhültek. Lind ugyan felismerte, hogy a skorbut kezelhető citrommal, arra azonban nem jött rá, hogy a betegség a citrusfélék fogyasztásának hiányával, azaz C-vitamin-hiánnyal magyarázható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!