hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kapcsolatok és a töltött káposzta
Ha együtt eszünk, egészségesek maradunk

2011. 12. 15.
Az ünnepek közeledtével felértékelődik a nagy családi étkezések szerepe, a rutinosabbak ilyenkor fejben már állítják össze a menüsorokat. A szakácskönyvek eladása is megugrik, a sztár­szakácsok főzőműsorai és a receptblogok pedig már szinte piacvezető ágazattá növik ki magukat. Azzal talán még sincs mindenki tisztában, hogy a közös étkezésnek egész évben egészségmegőrző szerepe van.

A romantikus vacsorák kapcsolatépítő jellegével többnyire tisztában vagyunk, de egyre több szakember hangsúlyozza a közös étkezés szerepét az egészséges gyermekek nevelésében is. Ha együtt tud étkezni a család - tévé, mobiltelefonok, digitális kütyük háttérzaja nélkül -, figyelmet tudnak fordítani egymásra, meg tudják beszélni a problémákat, akkor nincsenek kiszolgáltatva a külvilágból érkező visszajelzéseknek, ami egyébként éppúgy fenyegeti a gyerekeket, mint a felnőtteket. Egyben könnyebben tetten érhető az is, ha a gyermek furcsa evési szokásokat kezd felvenni. Furcsa kettősség jellemzi ugyanis korunkat: a média az egészséges életmód szükségességétől és újabbnál újabb „tuti diétáktól" hangos, miközben a túlsúlyosság minden eddiginél nagyobb problémát jelent a jóléti társadalmakban. Ezt az ellentmondást egyre nehezebben dolgozza fel a médiának leginkább kiszolgáltatott fiatal korosztály.

A család éppúgy szerepet játszik a problémák keletkezésében, mint a kezelésében. Az ennivaló több, mint csupán nyomelemek, kalóriák vagy molekulák halmaza, és maga az étkezés sem csupán egy biológiai folyamat, hanem érzelmekkel, jó vagy rossz emlékekkel társul. Minden evéssel kapcsolatos zavar valójában rendkívül összetett jelenség, a háttérben komplett okrendszer húzódik meg. Cynthia Bulik, az Észak-Karolinai Egyetem evészavarokkal foglalkozó részlegének vezetője úgy fogalmazott: „Az egyének személyiségbeli gyengeségei töltik fel a tárat, de a ravaszt végül a környezet húzza meg." Az evés­zavarok alapvetően lelki okokra vezethetők vissza, így kezelésükhöz nem elég csupán a biológiai tünetek orvoslása (például dietetikussal), pszichológiai beavatkozásra is szükség van.

A média által sugallt ideálok alapján a soványság, a test edzettsége kompetenciát és sikert sugároz, aki ennek nem felel meg, mi több, túlsúlyos, azt „visszataszítónak, ostobának és bénának" tartják. Márpedig ki ne szeretne sikeres és boldog lenni - vagy legalábbis annak látszani? Így talán nem meglepő - amint azt Dr. Lukács Liza szakpszichológus az Ágytól - asztaltól... című könyvében megjegyzi -, hogy a diétába kezdők többsége valójában nem is rendelkezik számottevő súlyfelesleggel, amikor fogyókúrába kezd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!