hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szemünk fénye

2011. 10. 07.
Testünk lámpása, lelkünk tükre talán a legfontosabb érzékszervünk, felépítését és működését tekintve pedig valóságos mestermunka. Ha valaminek a fontosságát akarjuk hangsúlyozni, azt mondjuk: „úgy vigyáz rá, mint a szeme fényére”.

Minden negyedik nőnek és minden hatodik férfinak látászavara van Magyarországon: a lakosság 20 százaléka ezért látáskorrekcióra szorul. A szemészeti panaszokat két fő csoportba oszthatjuk – tájékoztatta lapunkat a szakember: a látás rosszabbodásával járó, illetve a szubjektív komfortérzetet csökkentő (látászavarral nem társuló) panaszokra. A látáscsökkenés okai nagyon sokrétűek lehetnek, függ az életkortól: időskorban leggyakrabban szürke hályog, zöld hályog, az éleslátás helyének időskori elmeszesedése, a szemfenék keringési zavarai, míg fiatalkorban különböző fénytörési hibák (rövidlátás, távollátás) a leggyakoribb okok. A komfortérzetet csökkentő panaszok lehetnek: a szem vörösödése, kiszáradása, viszketése, könnyezés, fényérzékenység, váladékozás, idegentest-érzés – ezek általában gyulladásos megbetegedések jelei. Fiatalkorban – az évenkénti iskolai szűrővizsgálatok miatt – elégséges csak a fenti panaszok esetén, negyven év felett viszont évente javasolt szemszűrést végeztetni.
C-vitamin, béta-karotin, lutein, omega 3 zsírsavak, zeaxantin bevitele hozzájárulhat éles látásunkhoz. Ezért fontos a béta-karotin-tartalmú természetes gyümölcsök, zöldségek (narancs, sütőtök, sárgarépa), a magas C-vitamin-tartalmú fekete ribizli, illetve áfonya, az omega 3 zsírsavban gazdag tengeri halak, halolaj  fogyasztása. A magas glikémiás indexű táplálékok: hántolt rizs, fehér kenyér, magas szénhidráttartalmú ételek a cukorbetegségen kívül az időskori makuladegeneráció kialakulásában is szerepet játszanak.
A 21. század legígéretesebb tudományos fejlesztései a vakság különböző formáinak kezelésében használt retinaimplantátumok. Ezek számos betegségre, például a farkasvakságra, a retina degeneratív folyamataira, örökletes retinabetegségekre, valamint a látóideg elsorvadásával járó kórképek esetén jelenthetnek ígéretes megoldást a jövőben.

Szemüveg vagy kontaktlencse?

A tartós mesterséges megvilágítás, a monitorok, a digitális kijelzők miatt rendkívül megnőtt szemünk mindennapos igénybevétele. A látáskorrekciót szolgáló szemüveg gyógyászati segédeszköz. Készítése és forgalmazása szakértelmet igényel, és (jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése mellett) hatósági engedélyhez van kötve. Az üzletekben kapható, „szemüvegnek látszó tárgyak” az előírt minőségi követelményeket nem teljesítik, ezért a szakemberek nem is ajánlják ezeknek a „kész” szemüvegeknek a használatát.
Akkor jó egy szemüveg, ha jól illeszkedik arcformánkhoz, ha a lencse távolsága a szemtől 12–15 mm, és ha a szemüvegen átnézve, illetve normál szemmozgások mellett nem látszik a keret széle. Napjaink legkorszerűbb lencséje a bifokális és a multifokális, azaz a progresszív lencse. A multifokális szemüveg speciális formája az úgynevezett munkaprogresszív szemüveg, ami monitor- és olvasótávolságon belül korrigálja a látást, szélesebb látómezőt biztosítva a közeli és középtávoli területen is.
A kontaktlencse-viselés előnyeit így jellemzik: szabadabb mozgásteret biztosít, esztétikusabb, kényelmesebb, optikailag ideálisabb képet nyújt, a keret nem lóg bele a látótérbe. Hátránya: a közvetlen szemfelszínnel (szaruhártya) való érintkezése miatt gyakoribbak a szem gyulladásos megbetegedései, melyek közül a szaruhártya-gyulladás a leginkább veszélyes.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!