hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Marche – a felfedezésre váró olasz régió

2011. 08. 26.
A külföldi turisták számára a Marche név majdhogynem ismeretlenül cseng. Mivel az ország középső, keleti tengerparti sávjában helyezkedik el, kiesik az Olaszországba látogató turisták útvonalából. Nincsenek világhírű képzőművészeti alkotásai vagy városai, aki viszont idetéved, nem fog csalódni: ez a régió ugyanolyan értékes, mint a többi népszerű vidék, csak másképp. Marche meg tudta őrizni hamisítatlan olasz jellegét azáltal, hogy nem vált turistagyárrá.

A célpont felé közeledve az autópályát szegélyező dús leanderbokrok jelzik, hogy már egy melegebb, mediterrán övezetbe értünk. Rengeteg a különleges és erőteljes színű növény errefelé, a városok parti sétányain pedig már a pálmafák is megjelennek. Maguk a városok – hacsak nem a tengerpart mentén helyezkednek el – hegytetőkre épültek. (Ez is tájegységenként változik: a szomszédos Umbriában például a hegyoldalakon való építkezés a meghatározó.) A házak többnyire világos, vakolatlan téglából készültek, amely szintén mediterrán vonás.
Az itteni emberekre jellemző az életszeretet és az életélvezet. Példa­értékű az idősebbek magatartása: a jócskán a nyolcvanas éveiket taposók között is sokan gondozzák kertjeiket, önálló háztartást vagy akár farmgazdaságot vezetnek. A tengerparti városokban a sportszeretők száma is nagy, e tekintetben a fiatalabb generációk sem maradnak alul. A kora reggeli órákban gyakran találkozhatunk a parti homokban futó, gyalogló, nordic walkingozó emberekkel, vagy éppen babakocsit toló fiatal anyukákkal, tudván, hogy a reggeli sós tengeri pára az egyik legjobb gyógyszer az egészség megőrzésére. Ami pedig az utcákat illeti, rengetegen közlekednek biciklivel – előfordul, hogy akár egyszerre többen is utaznak a kétkerekű járművön.
A térség klímájára jellemző a sok napsütés és az enyhébb telek (a hóesés itt kuriózumnak számít: ha havazni kezd, az iskolák bezárnak), így sok jellegzetes déligyümölcs és zöldség megtalálható errefelé, mint például a füge, a narancs vagy az olívabogyó. Mint minden mediterrán vidéken, ez utóbbinak itt is kulcsszerepe van a gasztronómiában. Fogyasztják önmagában, salátával vagy olaj formájában, de létezik egy sajátos elkészítési mód is, amit csak ezen a környéken ismernek és alkalmaznak. Az olajbogyót pástétommal töltik meg, és az így elkészült golyócskákat kirántják. Ez az „olive ascolane”.
Emellett persze több ételkülönlegesség is jellemző erre a vidékre, ilyen például a „crema fritta”, mely szó szerint ’sült krémet’ jelent. Szintén említésre méltó a „campofilonei maccheroncini” (azaz „makarónics­ka”) is. Campofilone egy körülbelül kétezer fős kis település, ahol a tész­takészítés ősi formáját megőriz­ték, és kézzel gyúrt, cérnametélt vékonyságú tésztájuk nemcsak Olaszországban, de számos európai üzlet polcain is megtalálható.
A vasárnapi családi ebéd az olaszoknál a közösségi élet elengedhetetlen része. Szépen megterített asztal, többfogásos, ízletes ebéd mellett zajlanak a halknak és szűkszavúnak éppenséggel nem nevezhető beszélgetések. A családi összetartás mellett a fiatalabb generáció gyakran jár el otthonról, baráti közösségben töltve estéit. Ugyanakkor figyelemre mél­tó, hogy arányaiban sokkal kevesebb a pubok száma, mint hazánkban – ehelyett sok a pizzéria, a színvonalas bár és a fagyizó.
Az extrovertált életvitelhez hozzátartozik a vendégszeretet és a nyitottság is. Kellemes meglepetés éri az idelátogató magyarokat: a mosolyt szinte mindig viszonozzák. Ugyancsak meglepő az üzleti nyitva tartás rugalmassága: a 20 órakor záró ruhaüzletben 20.10-kor is készségesen kiszolgálják a vásárlókat. Fontos szerepet játszik errefelé a cipőipar is. Jellemzőek a családi vállalkozások, ahol a cégek, vállalatok apáról fiúra szállnak. A termékek megbízhatóságát és minőségét jelzi, hogy a Grottazzolinában lévő cipőgyár az egyik világhírű divatcég, a Prada számára készíti a lábbeliket. Így több híresség, többek között Shakira és Catherine Zeta-Jones fellépőcipője is ebben a gyárban készült.

La dolce vita

Az öt tartományból álló Marche régió sokoldalúságát érdemes kiaknázni, mindenki megtalálja itt a neki ideális elfoglaltságot. A tengerre vágyók választhatják Porto San Giorgiót, a város több kilométeren át húzódó parti sávja tökéletes hely a sétálók, futni, úszni vagy egyszerűen csak kikapcsolódni vágyók számára. Családok számára is ideális választás a strand, hiszen korszerű „minijátszóterek” tarkítják a terepet a kicsik nagy örömére, ezen felül pedig csapat­sport­ra is van lehetőség a tengó-, foci-, kosár- vagy röplabdapályákon.
A kultúra kedvelői nem hagyhatják ki Ascoli Piceno vagy a megyei központ, Fermo megtekintését, hiszen e középkori városok bővölködnek látnivalókban. A természetbarátok számára is színes a paletta: cseppkőbarlang, kirándulóhelyek, nemzeti park, havas hegycsúcsok várják az utazókat. Aki meg csak egyszerűen felfedezni szeretné a környéket, az meglátogathatja Torre di Palmét, Grottazzolinát vagy bármelyik kisebb települést. A hangulatos középkori utcákon való barangolás és a lenyűgöző panoráma megtekintése után érdemes betérni egy trattoriába (azaz kisvendéglőbe) vagy kávézóba, kipróbálni a helyi kínálatot, és eltölteni egy kellemes estét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!