hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Főcsapás az atkák ellen

2011. 06. 10.
A Vorwerk legsikeresebb terméke a Kobold porszívó, amely ötletességével a magyar feltalálók kreatív gondolkodásától sem állt volna távol. A nyolcvan éve tartó siker­sztorihoz azonban szükség volt a németekre jellemző precizitásra, kitartásra, a sorozatos fejlesztések gyors alkalmazására is. A korát megelőző készülék prototípusát az 1920-as évek végén seprűnyélből, vászonzsákból és egy gramofonmotorból  szerkesztették össze. Ma már olyan prémiumkategóriás világmárkává lett, amelynek alkalmazását orvosok is ajánlják.

Az 1920-as években a rádió elterjedésével párhuzamosan a gramofonok iránti kereslet egyre csökkent. A wuppertali Barmer Teppichfabrik Vorwerk & Co. a szőnyegek mellett gramofonmotort is gyártott, de a szerkezet hamarosan eladhatatlanná vált. Engelbert Gorissen, a gyár főmérnöke mentő ötlettel állt elő: a fújómotort megfordította és szívómotorrá alakította, majd seprűnyéllel és vászonzsákkal látta el.

Így született meg az első Kobold porszívó, amely kis méretei ellenére kiváló paraméterekkel rendelkezett, és forradalmian újnak számított a kor méteres nagyságú porszívóihoz képest. Míg a Koboldot egy háziasszony is könnyen kézbe vehette, a kor elterjedt porszívóit két embernek kellett cipelnie, és lovaskocsi kellett a szállításához.

Talán ebből fakadt az, hogy a vásárlók bizalmatlanul fogadták a méretei miatt jelentéktelennek tűnő szerkezetet. Az alapító unokája, Werner Mittelsten Scheid azonban újabb ötlettel állt elő: a készüléket nem a boltokban, hanem a vásárlók otthonában kell bemutatni. Az ötlet olyannyira bevált, hogy a cég nyolcvan év óta közvetlenül értékesíti a Koboldot, a vásárlók visszajelzései alapján pedig folyamatosan fejleszti a készüléket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!