hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Babatoalett - Pelenka nélkül? Na ne!

2011. 05. 12.
Aki rendelkezik némi gyakorlattal pelenkázás terén, nyilván találkozott már a pelenkázóasztalon tomboló, arról menekülni igyekvő, izgága csecsemővel, a pelenkacsere pillanatában jelentkező „szökőkúteffektussal”, a frissen feladott pelenka azonnali összepiszkításával és ezekhez hasonló kellemet­lenségekkel. Létezik azonban a csecsemők ürítési szükségleteinek egy olyan ellátási módja, mely nem feltétlenül jár együtt ezekkel a problémákkal. E szerint a babák pelenkázást szabotáló viselkedése valójában a veleszületett tisztasági igényükből adódik, melyet a pelenkázással először elfeledtetni igyekszünk velük, hogy aztán a dackorszak kezdetén aktuálissá váló biliztetéssel ugyanezt újratanítsuk nekik.

A fejlett nyugati civilizációkban felnőtt emberek számára szokatlan lehet, ha egy gyermek már akkor nem igényel pelenkát, mielőtt még beszélni vagy járni tudna. Mégis, a fejlődő világ nagy részén – ahol az eldobható pelenka luxuscikk vagy ismeretlen fogalom – ez történik.
Ingrid Bauer írónőnek afrikai utazásai során tűnt fel, hogy kisgyermekes anyák akár órákon át is képesek az egészségügyi ellátáshoz sorban állni pelenka nélkül, egy szál kendőben hordott kisbabáikkal, a ruházatuk szennyeződése nélkül. Érdeklődésére készségesen elárulták, hogy mire a babák mászni tudnak, a dolgukat önállóan, a kunyhón kívül végzik el. Addig pedig édesanyjuk segítségével.
Titkuk felől tudakozódva alaposan utánajárt a módszernek, és Diaper Free-The Gentle Wisdom of Natural Infant Hygiene [Természetes csecsemőhigiénia] címmel könyvet írt róla.
A módszer egyik angol rövidítése (EC: Eli­mi­nation Communication) rá is világít a lényegre: a szülő és a csecsemő közti kommunikációra. Valószínűleg ezzel a módszerrel hamarabb következik be a teljes szobatisztaság, de a témában megjelent publikációk szerzői szerint ez csak mellékjelenség, nem maga a cél. A lényeg a csecsemővel való kapcsolat, a baba közléseinek felismerése, szükségeinek mihamarabbi betöltése, visszajelzéseinek bátorítása. Ez a kommunikáció teszi olyan izgalmassá és örömtelivé az önálló szobatisztaságig vezető utat.
Hogyan fogjunk hozzá?
Szükségünk lesz egy csecsemőre, egy jelszóra, sok türelemre, kitartásra, néhány textilpelenkára, esetleg a babának megfelelő méretű edényre.
Akár újszülöttkorban is elkezdhetjük, mindenesetre legjobb, ha a baba még hat hónaposnál fiatalabb, s megvan a veleszületett tisztaságigénye. Idősebb babákkal is meg lehet próbálni, legfeljebb nehezebb lesz a helyzet, ha már megtanulták a pelenkájukat bilinek használni.

Megfigyelés
Először megfigyeljük a baba szokásait. Milyen napszakban, milyen gyakran ürít? Milyen arckifejezéssel, hangadással, viselkedésmintával kíséri a műveletet? Ennek a megfigyelése persze vízhatlanra csomagolt gyermek esetében nem lehetséges, ezért ekkor célszerű textilpelenkát használni, vagy a babát pelenka nélkül egy vízhatlan alátétre helyezett nedvszívó rétegre fektetni. Ürítést követően a baba alatt mihamarabb szárazra cseréljük a felületet.

Jelszó
Ürítés észlelésekor azonnal mondjuk ki a baba számára hallható módon az általunk választott jelszót. Célszerű olyan hangutánzó szót („Sss-sss”, „Psss-psss”, „csob-csob-csob”, „ö-ö-ö”) választani, ami a vízcsobogásra vagy az erőlködésre emlékeztet, de bármi megfelel, amit következetesen tudunk majd használni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!