hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Írók, akik a lélek mélyrétegeit kutatták
A felesleges ember

2011. 01. 21.
Felmérések szerint a világon a legtöbbet az oroszok és az izraeliek olvasnak, a magyarok viszont nem tartoznak a sokat olvasó nemzetek közé. Pedig a világirodalomban – és különösen az európaiban – számos olyan szereplő bukkan fel, akiknek jelleme sok tanulsággal szolgál, akár még modern korunk számára is. Ezekből szemezget ez az írás.

A legfrissebb kimutatások szerint a nyugati fiatalok egyre több orosz irodalmat olvasnak, maguk az oroszok pedig a világon a legolvasottabbak. Ahogy egyszer Jancsó Miklós fogalmazott, a hosszú téli estéken nem­igen marad más hátra az oroszok számára, mint olvasni - és remekműveket írni. Az orosz irodalom nagyságát, mélységét és jelentőségét nehéz lenne eltúlozni. Mások mellett Puskin, Gogol, Lermontov, Csehov és Turgenyev az emberi lélek mélyrétegeit kutatta, és megteremtette a „felesleges ember" típusát, akinek sorsa, gondolkodásmódja ma is meglepően modernnek és ak­tuá­lisnak hat.

A felesleges ember a 19. századi orosz irodalom egyik alaptípusa. Olyan karakterek tartoznak ide, akik általában tehetséges, művelt, nemesi származású emberek, de nem találják helyüket az életben. Sok mindennel próbálkoznak, hogy unalmukat elűzzék, de nem jutnak semmire, emiatt cselekvésképtelen, kiábrándult, kallódó emberek lesznek.

Az egyik leghíresebb felesleges ember Jevgenyij Anyegin, Puskin verses regényének címszereplője. Anyegin nemesi családból származik, és jó nevelést kap ahhoz, hogy a társasági életben feltalálja magát. Szentpétervárott él, bálokba, színházba jár, amit azonban hamar megun. „Nem: már kihűlt s pihenni vágyik, / megunta a világ zaját, / a nők sem bűvölték sokáig, / udvarlásban már célt se lát; / Fárasztja hűtlenség, csalárdság, / untatja már barát, barátság" (Áprily Lajos fordítása). Aztán Anyegin egy vidéki birtokot örököl, ezért odaköltözik. Barátságot köt egy Lenszkij nevű költővel, aki a Larin család lányába, Olgába szerelmes.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!