hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gasztrocsoda karácsonyra
Ötfogásos menü két óra alatt

2010. 12. 17.
Hazánkban egy decemberi menülap megtervezése igazi nagy kihívás. Nemcsak nekünk, háziasszonyoknak, hanem a séfeknek is. Kinek és mit főzzünk? Mennyiből hozzuk ki? Mi történik, ha véletlenül váratlan vendég érkezik az asztalunkhoz, ráadásul külföldről? Csak magyar terméket vásároljunk, vagy a déli és keleti kontinens ízvilágából is válogassunk? Tengernyi kérdés az ünnepek előtt, és évről-évre újabb és újabb megoldások.

Úgy gondoljuk, ragaszkodnunk kellene a klasszikus trióhoz, halászlé, töltött pulyka, bejgli, és mégis jó lenne valami egészen más! Jó lenne valami új, trendi. Valami „Gasztrocsoda”.
És itt van még az Életmód és a Tudatos táplálkozás kérdése is, és egy rakás megoldásra váró feladat: úgymint a férj, a gyerekek, a nagyi, na meg, hogy ki szereti a mákot, és ki nem? Az időbeosztásunkról már nem is beszélve.
Na és persze itt van a szeretet, ami nélkül a krém és a mártás csak egy fakó masszaként hever az asztalon. Fénytelen ételhalmaz, amit bárki elkészíthet. Nagyjából talán ezek a gondolatok futnak végig mindannyiunkban, mielőtt nekilátunk a megvalósításnak.
A következő menülap egy kicsit hagyománybontó lesz. Három fogás helyett öt fogást készítünk. Ez a magyar étkezési kultúrában egyáltalán nem megszokott. Általában egy leves, főétel és némi desszert vagy gyümölcs, ami helyet kap a család asztalán.
Ha lehet, ne készítsünk ilyenkor rántott ételeket, és félkész termékeket se használjunk. Nem illik az ünnep hangulatához. És a minőség ilyenkor nagyon fontos!
Úgy tapasztaltam, hogy érdemes ilyen alkalmakkor valami újdonsággal előrukkolni, mert az mindig jó kedvet, jó hangulatot, izgalmas várakozást hoz a szeretteink és a vendégeink körében. Mi szurkolunk magunknak a sikeres alkotásért, a család pedig izgalommal várja a meglepetésételeket. A fogások közötti időben pedig többet beszélgethetünk, és az emésztésünknek sem hátrány, ha tartunk némi szünetet. Meghittebbé tehetjük a hangulatot a kisebb tányérokon való ételkülönlegességek felszolgálásával.
A nyersanyagok beszerzésénél és az ételek elkészítésénél igyekeztünk mindenki számára elérhető és gazdaságos megoldást találni.

TREND
Bolgársaláta bazsalikomos kacsamájjal.
Hozzávalók: 1-2 kacsamáj a főfogásra használt pecsenyekacsából, vöröshagyma, két fej lilahagyma, 3 fej retek (lehet 1 db jégcsapretek is), 3 db főtt tojás, olívaolaj, bazsalikom, petrezselyem, só.
A hozzávalókat megmosom, megtisztítom. 4 evőkanál olívaolajon megpirítom a nagyobb szeletekre vágott vöröshagymát, és beleteszem a májat, megszórom bazsalikommal. Tovább pirítom alacsony hőmérsékleten egészen addig, amíg a máj puha és omlós lesz (sózni nem szabad, mert a máj megkeményedik). Max. 10 perc. Addig a lilahagymát, retket, főtt tojásokat apró kockára vágom, és összekeverem egy tálban. A kész májat is feldarabolom, és a salátához adom. Az apróra vágott petrezselymet belekeverem, és 2 evőkanál olívaolajjal az egész salátát megöntözöm, sózom ízlés szerint. Kisméretű tányéron szervírozom.

ÉLETMÓD
Halleves egy krétai fazekából.
Hozzávalók: 500 g tengeri halfilé, 3 nagy fej vöröshagyma, fél fej fokhagyma, 3 db paradicsom, 1 nagy fej zeller, 4 sárgarépa, víz, só, bors, olívaolaj, petrezselyem.
A vöröshagymát karikára vágom, és megfonnyasztom 1 dl vízzel az olívaolajon. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, karikára vágott, meghámozott paradicsomszeleteket, karikára vágott zellert, karikára vágott sárgarépát, és tovább párolom. Sózom, borsozom. Ha megpuhult, felöntöm 3 l vízzel, és a haldarabokat (a filéket egyben) belehelyezem. Forrástól számított 5 perc múlva kész. Frissen vágott petrezselyemmel tálalom.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!