hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyaraljunk a napfényes Toscanában!

2010. 06. 18.
A szőlőtől, olajfáktól, ciprusoktól zöldellő dombok tetején tornyos középkori városok vagy luxusszállóvá alakított kúriák állnak, a kéklő úszómedencék mellett virágok nyílnak, ezeket egészítik ki az épületek, háztetők és növénytartók terrakotta-narancsságra-rózsaszín árnyalatai. Az össz­hatás jellegzetes és harmonikus. Innen indult a reneszánsz és a humanizmus, és Toscana évszázadokig az európai kultúra köldöke volt.

A történet azonban jóval a rómaiak előtt, az etruszkokkal kezdődött a Kr. e. 8. században, a tartomány névadói is ők. A művészetek és a történelem kedvelőinek szép számmal akad látnivaló a világhírű városokban: a nagyobbaktól, mint Siena, Pisa, Firenze, Lucca, a kisebb, de látványosságokban nem kevésbé gazdagokig, mint San Gimignano, Cor­tona, Monteriggioni, Montepulciano vagy Montalcino.
Toscanában kincs a világhírű borok kultú­rája is. Kedvezőek a geológiai adottságok, és a borkészítési módszereknek művészete, hagyománya, sőt a helyiek szerint: lelke van. Az olyan híres borvidékekre, mint a Chianti, nemcsak a csodálatos borok miatt érdemes elmennünk, hanem a táj is páratlan látványt nyújt.

Tengernyi élmény

Ha Olaszországban nyaralunk, a tengert nem hagyhatjuk ki. Toscanában akár nyaralásunk minden napjára választhatunk más-más talajú strandot, hiszen a partvidék rendkívül változatos. Világos és sötét homokpadok, aprókavicsos strandok és mesés sziklapartok váltják egymást Livornótól Piombinóig. A csillogóan tiszta víz színe a smaragdzöldtől a sötétkékig váltakozik, a parton pedig helyenként fitnesstúra indul, melyek állomásain táblák
ismertetik az elvégzendő tornagyakorlatot.
A víz minősége, a strandszolgáltatások, a kapcsolódó infrastruktúra színvonala, a kerék­pár­utak, sétálóutcák, autómentes zöld övezetek mennyiségének figyelembevételével az Európai Unió összetett, évről évre szigorodó kritériumrendszere alapján a legjobb strandokat kék zászlóval tüntetik ki. A Toscan Riviéra teljes hosszán büszkélkedhet kék zászlós strandokkal, szám szerint 16-tal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!