hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Gladiátor visszatér

2010. 06. 25.
Robin Hood meséje a nagy közös kultúrkincs része. Helye van angol nyelvkönyvben, nézhetjük rajzfilmen, akár tévésorozattá is nyújtható. Ridley Scott (kis képünkön) nem az ismert kalandokat melegítette fel, hanem a ma divatos képlet szerint az előzményeket álmodta vászonra. Ez is egy módja a nagy történetek és mitikus hősök újrahasznosításának.

A „mi volt előtte" projekt erős­sége a részletek iránti vágy. Hogy a rajongott hős hogyan is lett azzá, aki a nagy tetteket utóbb, kiérlelt állapotában végrehajtotta. Robin - Scott fantáziája szerint - például alacsonysorú íjász volt Oroszlánszívű Richárd tépázott seregében, ivós-szerencsejátékos közkatona.

A Szentföldről hazabotladozva épp egy francia várat fosztanak ki megélhetési okokból, mikor a lovagkirály kalandos életét egy számszeríj nyila zárja le. Rossz életű öccse, János, örökli egész Angliát, és mindjárt nekilát a népnyúzásnak: adók és önkény meg szarvasvadászati tilalom egyebek közt a sherwoodi sötét erdőben, ahogy ezt már Csuklyás (Hood) Robinnak a Delfin könyvek sorozatban ronggyá olvasott sztorijából ismerjük. A főhőst játszó Russel Crowe újra gladiátori, sőt a hasonló zenével néha annyira az, hogy már-már a nagy színész és a nagy rendező közös visszapillantását sejteni az idén tízéves, a „kard és szandál" műfajt megújító darabra. Némely beállítás szintén ismerős. Az elnyűhetetlen Max von Sydow alakította nemesúr és hősünk nexusa a másik filmbeli császár és hű hadvezére, Maximus majd' apa-fiú viszonyát idézi. Egyenes, megbízható jellemet alakít itt is Crowe a kelleténél talán kevesebb gesztussal és minimálisabb szókészlettel, amint belovagol egy birtokra, hogy az örökösről rossz hírt hozzon: „elhullt csatában a derék..." Ám másnapra az uradalom nemesének a helyén ébred; nemcsak birtokát, hanem a feleségét is „örökölve" - a fiát vesztett atya kérésére.

Párhuzamban a rendhagyó karrierépítéssel azért Anglia sorsáról is szó kerül. A gaz Francia Fülöp, kapva a jellemhibás királynak és népének ellentétén, hajókat vezérel a most is viharos csatornán. Az invázió órák kérdése, mikor Robinunk a hírneves Magna Charta kiadására tesz javaslatot, mely dokumentumot jó páran ma is a nyugati civilizáció egyik szeglet­kövének tartják, hisz az uralkodó korlátozásáról, az elnyomással szembeni jogvédelméről és magáról a szabadságról szól. A király rábólint, egyesül a megosztott angolság, hogy nyílzáporral fogadják Dover fehér szikláinál a rohamcsónakos fran­ciákat. A jelenet olyan, mint a Ryan-közlegény első percei, csak most a partraszállók a rosszak és a köntösök középkoriak...

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!