hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közömbös iskolások, megasztáros álmok

2009. 03. 14.
A legtöbb nyolcadikosnak nincs jövőképe, vagy irreálisak a vágyaik. A lányok közül sokan remélik, hogy ének-, modell- vagy szépségversenyen fedezik fel őket, míg a fiúk egy része arra vár, hogy őrző-védő tanfolyamra jelentkezhessen. Aki nem tud helyesen írni, az informatikus szeretne lenni. Akinek pedig az olvasással vannak problémái, az banki pályán akar elhelyezkedni. Csak a legokosabbak és az elégséges tanulók mennek szívesen gimnáziumba – a Kaposvári Egyetem legfrissebb kutatásából tallózunk.

Nem véletlen, hogy a diákok nem lelkesednek a továbbtanulásért, hiszen sokan nyolcadik osztályra sem tanulnak meg olvasni, ami össztársadalmi probléma – fejtette ki a Heteknek Tóth Istvánné adjunktus, a Kaposvári Egyetem kutatásának vezetője. Az évente megismételt vizsgálat során csaknem félezer 13–14 éves somogyi diákot kérdeztek meg.

„Tavaly Somogyban az elsősök 14 százalékát meg kellett volna buktatni. Ehhez képest csupán 3 százalékuk ismételt osztályt. Ráadásul még osztályozni sem lehet őket, a szöveges értékelésnek pedig semmilyen hatása nincs, hidegen hagyja a nebulókat. Bevezetése óta – immár öt éve – tiltakoznak a szülők, pedagógusok az osztályzás visszaállítását kérve, mindmáig eredménytelenül.”

Persze az érdemjegyeknek sincs abszolút ösztönző hatása: a 8–12 évesek még nagyobb jelentőséget tulajdonítanak nekik, ám a 7–8. osztályosokat már nem izgatja. Persze iskolák és tanulócsoportok között jelentős eltérések lehetnek. Sajnos egyre több helyen nem sikk a tanulás: aki házi feladatot ír, tanul, gyűjtőmunkát végez, azt strébernek tartják, kinevetik, gúnyolják, nem egy esetben bántják, nemcsak verbálisan, hanem tettleg is. Tehát nem a véletlen műve, hogy ezeket a tanulókat a többre törekvő szülők elviszik jobb iskolákba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!