hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Üres víziók

Magyarország a világelsők között van számos önpusztító dologban: rákban, dohányzásban, alkoholfogyasztásban és tévénézésben egyaránt. Sőt, a tévét illetően a növekvő tendencia erősödik. Most, hogy közelít a tél, minden esélyünk megvan arra, hogy teljesen kilúgozva az agyunkat, kábán feküdjünk le minden este, semmit sem várva már az élettől.

A magyarok nemzetközi viszonylatban is rengeteget tévéznek: Európában és világszerte három és fél óra a napi dózis, míg a hazai érték már egy éve is négy és háromnegyed óra volt az Eurodata mérései szerint. S a tendencia csak egyre erősödik. Ez szezonálisan is igaz, mert a legsötétebb hónap rendre a december: tavaly a közel ötórás átlag a téli ünnepekre majdnem hétórányi napi tévénézésre kúszott fel! 

Kimutatható, hogy normál esetben minél magasabb egy ország általános jóléte, az emberek annál kevesebb időt töltenek a képernyő előtt. Szakemberek szerint nálunk az otthonülős, tévénézős életforma nemcsak a pénzhiánnyal függ össze, hanem az elmagányosodással és a családok bezárkózó életmódjával is, különösen vidéken. 

A fiatalok munkaerőpiaci esélyeit is rontja a túl sok tévénézés, a tömegkultúra negatív következményei Európa-szerte több százezer fiatalt sújtanak a BBC-online szerint. A tévé előtt szocializálódott nemzedék ugyanis nem a munkahelyeken elfogadott viselkedésmintákat sajátítja el, hanem a deviáns formákkal találkozik nap mint nap a csatornákon. Emellett a műsorokban használt nyelvezet is olyan, amellyel szemben a munkahelyek többségénél komoly ellenérzést táplálnak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!