hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszélyben az egészség
Antibakteriális tisztálkodószerek

2001. 12. 09.
Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az antibakteriális tisztálkodószerek többet árthatnak, mint amennyit használnak. Ezek a szerek a kórházakból a háztartásokba bejuttatva jelentős piaci növekedést idéztek elő, de ez – minden reklám ellenére – csak a gyártók érdekeit szolgálja, nem pedig a fogyasztók egészségét. 

Az agyonreklámozott szappanok és tusfürdők forgalma lassan, de biztosan növekszik, sőt az antibakteriális termékeket vásárolják a legtöbben. A tökéletes tisztaság ígérete sok vásárlót elbűvöl, így egyre több termék tartalmaz baktériumölő szert, triklozánt vagy triklokarbont. Az elmúlt években több kutató is alaposan megvizsgálta az antibakteriális anyagokat tartalmazó tisztálkodószereket. Kiderült, hogy ezek a baktériumölők nemcsak a káros kórokozókat pusztítják el, hanem a hasznosakat is, aminek következtében megbontják a bőr természetes védőköpenyét. Így megfelelő táptalajt biztosítanak rezisztens, az antibakte-riális hatóanyagoknak – tehát antibiotikumoknak is – ellenálló baktériumok kifejlődéséhez a szervezetünkben – olvasható a Bostonban praktizáló, a fertőző betegségek kutatásában kiemelkedő dr. Eli Perencevich tanulmányában. A folyamat hasonló ahhoz, mint amikor feleslegesen vagy túl gyakran használunk antibiotikumokat, majd kialakul a rezisztencia, és a gyógyszer akkor sem használ, amikor igazán szükség lenne rá. Ráadásul egyetlen tudományos eredmény sem bizonyítja, hogy az antibakteriális hatóanyagot tartalmazó háztartási tisztálkodó- és tisztítószerek megelőzik a különböző fertőzéses betegségeket. 

Az antibakteriális szappanok ezen felül sokkal jobban kiszárítják a bőrt, mint a normál szappanok, ami a gyerekek érzékeny bőrének különösen nem használ. A szakemberek váltig állítják: a fülig koszos gyerekek tisztálkodására teljesen megfelelnek a normál szappanok, a horzsolásokat, kisebb sérüléseket pedig a hagyományos fertőtlenítőkkel kezelve minden piszoktól, baktériumtól megszabadulhatunk. (Harmonet)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!