hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sörmesterek múzeuma
Magyarországon egyedülálló

2001. 12. 09.
Kevesen gondolnák, hogy a sör egyidős a civilizációval – bár a mai sörökhöz ókori elődje alig hasonlíthatott. Ma már kevesen tudnák meginni a sörcipóból cefrézett, erjesztett alkoholos italt. Az általunk ismert nedűk az 1700-as évek táján nyerték el mai "stílusjegyeiket". Magyarországon egyébként a honfoglalás kora óta készül sör, a középkorban a szerzetesek kolostorokban főzték. A Dreher gyárbirodalom egy évszázaddal ezelőtt. A dicső múlt

A budai és pesti sörfőzdék egészen a múlt század közepéig a Duna közelében épültek fel, mivel onnan nyerték a vizet. Kőbányára akkor irányult a figyelem, amikor felfedezték, hogy a kerület nevét adó bányák elhagyott járatai – melyek télen-nyáron azonos hőmérsékletet biztosítanak – alkalmasak a sör- és malátakészítés számára. Fél évszázad alatt hat serfőzde létesült a kerületben, egy egész sörváros épült fel az egykori kőfejtők helyén.

A sörgyártás Kőbányán öszszefonódott a Dreher család történetével. A vállalkozás alapját Franz Dreher teremtette meg, aki Bajorországból áttelepülve sörpincérből serfőző-tulajdonos lett Bécsben. Fia, Dreher Antal fejlesztette ki az egyedülálló alsóerjesztés? technológiát, melynek révén meghódította a világot, és elnyerte a "Sörkirály" címet. Ő vásárolta meg 1862-ben a család első magyarországi érdekeltségét, a Kőbányai Serházat, mely az ő, majd fiai irányítása alatt nagy léptékben fejlődött, az 1930-as évekre pedig már a hazai sörpiac 70-75 százalékát uralta. A Dreherek, akiknek "kezében minden arannyá vált", híresek voltak szociális ténykedésükről és jótékonykodásukról is. 1948-ban a céget államosították. Csak a privatizáció folyamán vette fel alapítója nevét ismét a Kőbányai Sörgyár.

Magyarországon máig egyedül a Dreher sör a prémium minőség? sör, megelőzve a hazánkban gyártott többi populáris sörmárkát. A sör árpamalátából, komlóval főzött, élesztővel erjesztett, szénsavas, alkoholtartalmú ital. A vízzel elkevert, majd kicsírázott árpamag a maláta, ez a legtöbb sör alapanyaga (van búzasör is), de az ital színét, erősségét, ízét meghatározó recept, technológia szakmai titok, melyet a gyárak nem tesznek közkinccsé. A sörfőzés is egy különleges szakma, ahol a tudás apáról fiúra száll, egész sörmester-generációk ismeretesek.

A söripar technológiáját és történetét feldolgozó kiállítás a kőbányai gyár területén található, itt régi címkék, sörmárkák társaságában nosztalgiázhatunk. Kombinált belépőjeggyel a mai, világszínvonalú technológiával rendelkező gyár területén található számos eredeti muzeális értéket is megtekinthetjük, megismerve a sör készítésének részletes fázisait. Tanulmányutunk utolsó állomásaként pedig korlátlanul végigkóstolhatjuk a gyár teljes termékskáláját.

A múzeum látogatási ideje: hétfő–vasárnap 9–16 óráig. Belépőjegy a múzeumba: felnőttek részére 400 Ft, diák/nyugdíjasjegy 200 Ft, kombinált jegy 1200 Ft. Iskolai csoportoknak a tanulmányút ingyenes. (További információ: dr. Kozma Lajosné, tel.: 432-9700/9601, üzemlátogatásra bejelentkezés: Szép Zoltán, tel.: 432-9850.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!