hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Most jó lenni őrzővédőnek

2001. 09. 30.
A 82 milliós lakosú Németország Közép-Európa egyik leggazdagabb állama: nemcsak multimilliomosokból és sztárokból van rengeteg, hanem védelemre szoruló üzletemberekből, politikusokból is. A világ legnagyobb lélekszámú parlamentjei közé számít (több mint 600 képviselővel) a berlini Bundestag. Az állami személyeket rendőri-, katonai-, kommandós tapasztalatokkal rendelkező, speciálisan képzett (és leinformált) testőrök óvják. Noha az emancipáció itt sem tökéletes, de Gerhard Schröder kancellár, Joschka Fischer külügyminiszter és több kormánytag valamint döntéshozó oldalán női testőrök is szorgoskodnak. 

A diszkréció és elegancia éppúgy sajátja ezen bodyguardoknak, mint a sokoldalúság. A páncélozott limuzinok, terepjárók a hagyományos típusok kétszeresébe, háromszorosába kerülnek: ezt a cseppet sem felesleges luxust a védelemre szoruló közéleti személyiségek, művészek, sportolók, vállalkozók egyaránt igénybe veszik.

A szakemberek szerint két külön kasztot képviselnek azok az őrző-védő cégek, melyek valódi veszélyeztetett személyeket védenek és azok, melyek például egyes újgazdagok imázsjavítását szolgálják. A valóban VIP-személyek óvása drágább, de gyakorta kevésbé látványos, mint a fontosságukat hangsúlyozó, közfigyelemre áhítozó sztárocskák, aranyifjak védelme. Ez utóbbi kategóriában az erőnlét és a fegyver nagyobb szerephez jut a testőröknél, mint az intelligencia, a nyelvtudás, az etikett ismerete és a megbízhatóság. Egy évtizedek óta VIP-személyek védelmét szervező német vállalkozó tréfásan úgy fogalmazott, hogy az ideális testőr "több nyelven beszélő süketnéma, aki két jeles egyetemi vizsgája között a fitnessteremben, a lőtéren és a könyvtárban tölti szabadidejét, ráadásul kiváló sofőr is". Mások tömören azt hangsúlyozzák, hogy tökéletes védelem nincs, a biztonság csupán maximálható preventív intézkedésekkel. A személyi és objektum őrzés-védés az NSZK-ban gyorsan fejlődő üzletág, közvetve-közvetlenül százezreknek nyújt megélhetést: a "feketén" dolgozók nagy száma miatt csak becsülni lehet, hogy több milliárd márkás bizniszről van szó.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!