hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Látásproblémák gyermek- és felnőttkorban

2001. 09. 03.
A két szemünk együttműködése bonyolult reflexek eredménye. A külvilág fürkészésekor kétszer hat szemizom egymással tökéletes harmóniában működve egy pillanat alatt úgy állítja be a két szemgolyót, hogy a tárgyakról a két szem ideghártyáján létrejött kép mindig egymáshoz képest ugyanarra az ideghártya-területre vetül. Ez a bonyolult működés hozza létre a kétszemes látást. A szemünk és az agyunk közötti kapcsolat "tanulással" jön létre, a folyamatot a látás maga biztosítja, és teljessé csak néhány éves korban lesz.Ha már nem látja a táblán leírtakat, vigyük őt orvoshoz 

A gyermekkor egyik legjelentősebb szemészeti betegsége a kancsalság. A rendellenesség lényege, hogy egyidejűleg csak az egyik szem fixál, a másik hibásan áll. Az eltérés korántsem csak kozmetikai jelentőség?! A kancsalító szem ugyanis, ha a betegséget nem kezelik, tompalátóvá válik. Ennek az az oka, hogy az agy a kancsal állású szemet elnyomja, mert arról nem érkezik felé éles kép. Ha a szülő kancsalságot vesz észre gyermekén, feltétlenül vigye szemészeti szakrendelésre, mert ez a rendellenesség kezelhető, és a tompalátás elkerülhető. A kancsalság kiváltó oka a leggyakrabban fénytörési hiba, ezeken belül is leggyakoribb a túllátás. Pontosan ezért a kancsal kisgyermekeknek szemüveget kell viselniük, amelyet szívesen is hordanak, mert jobban látnak vele.

Bár a túllátóság – amely pozitív előjel? lencsével korrigálható – gyakoribb, mint a rövidlátás, amelyet pedig negatív dioptriájú üveggel lehet javítani, mégis a szemüveget vagy kontaktlencsét viselők főként a rövidlátók közül kerülnek ki. Ennek oka az, hogy a túllátóságot a legtöbben észre sem veszik, mert szemlencsénk alkalmazkodásra képes úgy, hogy fénytörőerejét rugalmasságánál fogva változtatni tudja. A túllátó személyek ezért jól láthatnak szemüveg nélkül is, panaszok náluk gyakran csak a negyvenes életévek közepén kezdődnek, amikor olvasószemüvegre van már szükségük. A túllátóságban az állandó alkalmazkodás miatt azonban estére a szem elfáradhat, bepirosodhat a lencsemozgató izmok folytonos működése miatt, főleg sokáig tartó közelre nézéskor, például számítógép használatakor. Rövidlátásnál az előzőekkel ellentétben távolra csak mínuszos lencsével lehet élesen látni. Mindkét fénytörési hiba lényege a szemgolyó hossztengelyének a normálistól való eltérése. A túllátó szem rövidebb, a rövidlátó pedig hoszszabb. Divatos eljárásnak számítanak a fénytörési hibákat "lefaragó" lézeres szemműtétek. A műtét elvégeztetése meggondolandó annak fényében, hogy az eltérésért nem a lézerezendő szaruhártya felelős, hanem az egész szem mérete.

A szemüveg felírására szemészeti rendelőintézetekben, illetve egyre gyakrabban optikai szaküzletekben kerül sor. Olcsóságuk miatt elterjedtek a készen megvehető szemüvegek is. Egyetlen hátrányuk az, hogy a két lencsének a keretbe történő becsiszolása uniformizált, ezért lehet, hogy a dioptriaértéke jó, a szem mégsem a lencse optikai középpontján néz át, és ezért egy idő után a szemet "húzhatja", esetleg rossz közérzetet idézhet elő.

A kontaktlencse jó alternatívája lehet a szemüvegnek. Illesztése viszonylag könnyen megtanulható, és a kezdeti idegentestérzés csak néhány órán át szokott tartani. A lencse helyes tárolása, ápolása odafigyelést igényel, és öszszességében nem olcsó megoldás. (Dr. Balsay Zoltán)


Mikrochip a szem mélyén

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!