hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kórház csak túlélőknek

2001. 09. 30.
Kettes számú női kórterem Budapest egyik neves, valaha szebb napokat látott kórházában, annak is a baleseti sebészetén. Az ember – jobb híján – nyugovóra tér a nyolcórai kötelező lámpaoltás után, hogy aztán szabadon hagyja grasszálni hívatlan lakótársait: jönnek is sorban az álmatlansággal küzdő kisöregek, akik a mosdót keresve nagyjából félóránként nyitnak be éjszaka, és nem marad ki az a talpig felöltözött, nyakkendős férfi sem, aki két óra tájban szokott bejönni a szobába, s elkeseredetten bolyong az ágyak közt minduntalan azt kérdezve, hogyan jut el leghamarabb Zalaegerszegre. 

Ja persze, az embernek nem mindig ugrik be azonnal, hogy egy emeleten vagyunk a neurológiával, s az egész épületre jó, ha két éjszakás nővér jut naponta. Meg hát hamar hozzá lehet szokni az éjszakázáshoz is, csak egyvalamihez nem: ahhoz, amikor a kórház a főváros éjjeli ügyeletese. Ilyenkor éjszakai menedékhellyé válunk, ahol a megrendítő balesetek mögött még megrendítőbb emberi sorsok kerülnek lámpafénybe. Folyamatos a jövés-menés, hozzák például az éjszakai műszakok sérültjeit, népes családok egyetlen eltartóit, akik aztán reggelig viccekkel szórakoztatnának, mert egyébként sem szoktak aludni. Amikor ennek ellenére az embert már-már elnyomja a szendergés, egyszer csak ordenáré káromkodásözön hallatszik a folyosóról: lepelbe burkolt fazon dülöngél odakint, egy kocsmai verekedés vesztese, a személyzet együttes erővel is nehezen bír vele. Aztán jön az újságot áruló hajléktalan, akit elgázoltak, és akiről kiderül, hogy már a főváros összes kórházát megjárta. Hiába, élni kell valamiből, s hogy miből, az másnapra derül ki, amikor vele együtt eltűnik szobatársa mobiltelefonja és rádiója is. 

Reggelre kelve kilötykölöm poharamból a kis betolakodókat. A csótányokkal ne törődjön, nyugtat meg a szobatárs, aki már egereket is látott. S valóban: ahol ugyanabban a gumikeszty?ben hordják az ágytálat, mint amivel aztán a gyógyszert osztják, ott az ember örül annak, hogy szerencsésen megérte ezt a napot is. (J. Sz.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!