hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feljelenthet-e az orvosunk

2001. 09. 30.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet nemrégiben levélben fordult a Magyar Orvosi Kamarához (MOK), mert több drogfogyasztó bejelentése alapján arra derült fény, hogy a kezelő intézmény feljelentése alapján rendőrségi eljárás indult ellenük. 

Ennek oka valószínűsíthetően az, hogy maguk az orvosok is tartanak az esetleges felelősségre vonástól. A TASZ úgy véli, ez teljességgel törvény- és alkotmányellenes eljárás az orvosok részéről, mi több, az egészségügyi dolgozók ilyenkor megszegik a rájuk vonatkozó szigorú titoktartási kötelezettséget, amiért tudvalevően több éves börtönbüntetés is kiszabható rájuk. Ráadásul ez a gyakorlat teljességgel elriasztja a drogfüggőket attól, hogy orvosi segítséget vegyenek igénybe a leszokáshoz. A MOK viszont jogászok állásfoglalását kérte annak eldöntéséhez, hogy van-e az orvosoknak bejelentési kötelezettsége a látókörükbe jutott drogosokat illetően.

Mint ismeretes, két évvel ezelőtt a parlament annak ellenére fogadta el a drogosok büntethetőségéről szóló törvénymódosítást, hogy számos szakember felhívta a figyelmet a feljelentés kockázatára, mondván: a drogosokat nem bűnözőkként, hanem áldozatokként kellene kezelni, és büntetéssel nem érhető el a leszoktatás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!