hetilap

Hetek hetilap vásárlás
57 világpremier
Jubileumi Frankfurti Autókiállítás

2001. 09. 30.
Több mint 40 országból 1100 kiállító képviseltette magát 235 ezer négyzetméteren a világ egyik legnagyobb autó-kiállításán Frankfurtban. A nagyszabású esemény immár ötven éves múltra tekint vissza. A szeptember 13–23. között megrendezett idei kiállításnak hatalmas volt a látogatottsága, volt olyan nap, amikor megközelítőleg félmillióan fordultak meg a bemutatón. Az Egyesült Államokban történt események miatt a show-műsorok ugyan visszafogottabbak voltak, de így is 57 újdonság szerepelt a kiállításon. 

Az egyik szenzáció a Mitsubishi új tanulmánya, a Pajero Evolution volt, az extravagáns, elődjénél szélesebb terepjáró fejlesztésében részt vett a Párizs–Dakar rali idei győztese, a német Jutta Kleinschmidt is. Teljesen új, piacra kész modellt mutatott be a Fiat: a Bravo és a Brava leváltására szánt alsó középkategóriás autó a Stilo nevet kapta. Kategóriájában a leggazdagabb felszereltséggel rendelkezik, ezek közé tartozik a rendelhető nyolc légzsák, valamint egy olyan rendszer, amely automatikusan szabályozza a követési távolságot (Adaptive Cruise Control). A modell három- és ötajtós változatban készül, az ötajtós változat raktere kategóriájában a legnagyobb, 410 liter; magyarországi forgalmazása október közepétől várható. A kisautók között az új Volkswagen Polo, valamint a Ford Fiesta volt világújdonság. Utóbbiból a gyártó évi négyszázezer darabot kíván értékesíteni. A kiállítás egyik legnépszerűbb darabja a Citroën újdonsága, a C3-as volt, amelyből jelenleg két darab létezik a világon, sorozatgyártását hamarosan megkezdik. A Cadillac a hatalmas német piac meghódítását tervezi legújabb cirkálójával, a CTS-sel. Az autó meghajtásáról egy 3,2 literes, 220 lóerős V6-os motor gondoskodik. 

A gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kocsik belső terére, a nagyobb funkcionalitásra és a biztonságra. A navigációs rendszer lassan már alapfelszereltség lesz minden autóban. A kézi vezérlést egyre jobban átveszik az elektronika legújabb vívmányai, és nem kell sokat várnunk a teljesen elektronikus autók megjelenésére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!