hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Középfokú szakképzés Magyarországon
Jók a kilátások

2000. 10. 21.
"Úgy tűnik, leszálló ágban van a felsőfokú végzettséggel rendelkezők presztízse. Legalábbis a gazdasági és informatikai szektorban ténykedők körében, hiszen a nagyvállalatok egyre gyakrabban alkalmaznak középfokú képesítéssel rendelkezőket az ilyen tevékenységek elvégzéséhez" – jelentette ki Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke egy minapi sajtótájékoztatón, amelyen a hazai szakképzés jelenlegi és jövőbeni helyzetéről volt szó. A nagyvállalatok az egyetemi, illetve főiskolai végzettséggel rendelkező közgazdasági és informatikai szakemberek bérezésének magas költségeit kívánják ezzel csökkenteni – többek között ez is kiderül abból a felmérésből, amelyet a 2000. évre szóló szakképzési prognózis keretében készített a BKIK Budapest és Pest megye területén. A Dávid János kutatásvezető közreműködésével készült tanulmány feltérképezte, hogy az említett régióban mely szakmákban várható növekvő kereslet, melyekben pedig túlkínálat, a felméréseket több mint 600 vállalat reprezentatív mintája alapján készítették. A kutatók viszont azt is megállapították, hogy a fenti szakmacsoportok néhány éven belül veszítenek kedvező bérpiaci pozícióikból, és várhatóan elhelyezkedési nehézségek is felmerülnek. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy részben a karriervágyakhoz erősen ragaszkodó szülői ambíció érvényesül azon középiskolák képzési struktúrájában, amelyek fennállásukat a nekik járó finanszírozás mellett a szülők igényeinek köszönhetik. E tény pedig hátráltatja a gazdasági-vállalkozási szektor és a tanintézmények közti sikeres párbeszédet, hiszen a fiatalok szülei a legjobb szándékaik ellenére sem rendelkeznek pontos képpel a gazdasági szektor mindig változásban lévő áramlatairól. A tanulmány tanúsága szerint a szakképzés a budapesti vállalatoknál gyorsabban épül le, mint a vidékieknél, főként a tanműhelyek felszámolásával. Az előrejelzések szerint az elkövetkező 6 év során várhatóan jelentősen megnő a kereslet a különféle gépész szakmák, a könny?ipari szakmák (textil-, ruha-, bőr-, szőrme-, cipőipar), valamint a vegyes szolgáltatóipar különféle (kereskedelmi, ügyviteli) ágazatai iránt. (Takács Gabriella)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!