Zelenszkij nem hajlandó területeket átadni Oroszországnak, mert „újból és újból visszajönnének”
Zelenszkij nem hajlandó területeket átadni Oroszországnak, mert „újból és újból visszajönnének”

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 02. 17.
Ukrajna nem hajlandó területet áldozni azért, hogy békét kössön Oroszországgal - mondta a BBC-nek az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij arról is beszélt, hogy ha Ukrajna területekről mondana le Moszkva javára bármilyen békeszerződés érdekében, akkor "az oroszok újból és újból visszajönnének" még több területért.

Az ukrán elnök az interjúban felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak még több fegyvert Ukrajnának, mert “Oroszország csak a fegyverek nyelvén ért”, és a korszerű fegyverek közelebb hozzák a békét.

Zelenszkij szerint jelenleg Ukrajna fennmaradása és területi egységének megőrzése az egyetlen cél, és az ország saját döntése alapján “Európa felé vette az irányt, és nem téveszthet utat”.

Az ukrán államfő ugyanakkor biztonsági garanciákat is akar, mert bármilyen területi kompromisszum meggyengítené Ukrajnát.

Zelenszkij úgy véli, hogy önmagukban a kompromisszumoktól “nincs miért félni, hiszen az életben milliónyi kompromisszum van”, viszont az kérdés, hogy kivel kellene kötni ezeket a kompromisszumokat.

Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin például nem lehet kompromisszumot kötni, hiszen nincs meg az ehhez szükséges bizalom, és ugyanebből az okból kifolyólag párbeszédre sincs lehetőség az orosz elnökkel.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!