Visszavitték restaurálni a csaknem 3 milliárd forintos Tiziano festményt, miután Svájcba csempészték
Visszavitték restaurálni a csaknem 3 milliárd forintos Tiziano festményt, miután Svájcba csempészték

forrás: Youtube/ alanews

2022. 05. 20.
Előkerült Olaszországban egy hétmillió eurót (2,7 milliárd forintot) érő Tizano-festmény, amelyről 2003 óta semmit sem tudtak az országban.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A rőtszakállú, feketeruhás és feketesapkás férfit ábrázoló reneszánsz portré (Ritratto di gentiluomo con berretto nero) 2003-ban illegálisan került Svájcba, és 2020-ban lett meg, amikor a tulajdonosok hamis okmányokkal visszaküldték restaurálásra az észak-olaszországi Astiba – közölték a hatóságok, amikor a két évig tartó eljárás lezárásaként csütörtökön Torinóban formálisan is átadták az állami műemlékvédelmi szolgálatnak az elveszettnek hitt műkincset.

A hírekből nem derül ki, hogy kinek a tulajdonában volt korábban a reneszánsz mester, Tiziano Vecellio által festett portré, csak annyit tudni, hogy egy 1998-ban Olaszországban készült szakvélemény 5-6 milliárd lírára becsülte akkori piaci értékét.

Olaszországban nemrég jelentősen szigorítottak a kulturális javak külföldre csempészetének büntetési tételein, már akár 8 év börtönt is kiszabhatnak a 80 ezer euróig terjedő bírság mellett.

„Az olasz kulturális örökség elszegényedésének egyike oka a művek illegális kivitele, és mi ennek akarunk véget vetni”

– mondta a csütörtöki tokiói ceremónián Silvio Mele, a csendőrség műkincsvédelmi részlegének vezetője.

(Hetek/MTI)

forrás: Hetek

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!