„Végtelenül kegyetlen” tábornok került az orosz csapatok élére Ukrajnában
Szergej Szurovikin kétszer ült börtönben, de állami kitüntetéseket is kapott
„Végtelenül kegyetlen” tábornok került az orosz csapatok élére Ukrajnában

Youtube/Crux

2022. 10. 11.
Az orosz tábornok legutóbb a déli erőket irányította Ukrajnában, de korábban szíriai parancsnoksága miatt híresült el kegyetlenkedéseiről.

Szergej Szurovikin az 1990-es évek óta katona, pályafutásával kapcsolatban többször felmerültek botrányok és kegyetlenkedések hírei is. Az 1991-es, oroszországi demokráciapárti tüntetések során ő volt az egyetlen olyan katonai vezető, aki a tüntetők közé lövetett.

A parancsnoksága alá tartozó katonák három tüntetőt megöltek, ami miatt Szurovikin ellen először eljárást indítottak, és hat hónapot börtönben kellett töltenie, de végül felmentették, mert Borisz Jelcin azzal érvelt a védelmében, hogy Szurovikin csak „parancsot teljesített”.

Négy évvel később ismét börtönbe került, akkor illegális fegyverkereskedelem miatt, de ekkor is sikerült megúsznia a hosszabb börtönbüntetést, mert állítólag tőrbe csalták, és az ellene hozott ítéletet megsemmisítették.

A volt kollégái úgy jellemzik őt, mint aki számára az emberélet semmit nem ér, és a munkatársai az “Armageddon tábornok” becenevet adták neki amiatt, hogy bármilyen parancsot hajlandó végrehajtani. Az amerikai Jamestown Foundation kutatóintézet szerint Szurovikint katonai pályafutása során leginkább a „végtelen kegyetlenség” jellemezte.

2017-ben Szíriában vezette az orosz erőket, melyeknek az elsődleges célja Aszad hatalomban tartása volt. Szíriai parancsnoksága idején annyira sikeres volt az orosz csapatok koordinálásában, hogy az Aszadhoz hűséges erőknek végül sikerült a korábban elvesztett területeik felét visszaszerezniük. A Human Rights Watch szerint viszont Szurovikin nevéhez fűződik Aleppo nagy részének a földig rombolása.

A katonai vezető állítólag válogatás nélkül bombáztatott szír kormányellenes célpontokat, köztük civilek otthonait, kórházakat és iskolákat is, és a támadások miatt legalább 1600 civil vesztette életét. Az orosz politikai vezetés azonban nagyon elégedett volt Szurovikin teljesítményével, ezért 2017 végén elnyerte az Oroszország Hőse kitüntetést, és kinevezték az orosz légierő parancsnokának.

A tábornok a sokak által „szíriai mészárosként” emlegetett tábornok, Alekszandr Dvornyikov helyére került a déli csapatok parancsnokaként a közelmúltban, majd a napokban már az ukrajnai műveletek parancsnokának nevezték ki, így jelenleg ő irányítja az összes orosz csapatot, mely Ukrajnában tartózkodik.

Ahogy arról beszámoltunk, amióta Szurovikint tették az orosz csapatok parancsnokává, újra robbanások rázták meg Kijevet, és a rakétatámadások során legalább nyolc civil meghalt, tucatnyian pedig megsérültek. A CNN beszámolója szerint egy játszóteret is rakétatalálat ért. A tábornok úgy kommentálta a kijevi rakétatámadásokat, hogy “Oroszország ellenségei számára a reggel nem a kávéval kezdődik.”

Szimbolikus az, hogy Szergej Szurovikin vezeti most az utolsó kétségbeesett próbálkozást, hogy visszaállítsák a Szovjetuniót – az egyetlen tiszt, aki 1991 augusztusában elrendelte, hogy lőjenek a forradalmárok közé, ami miatt három ember meghalt. Ezek az emberek tudták, hogy mit csinálnak, és most is tudják”

- mondta Grigorij Judin orosz politológus.

(Euronews / Guardian /  Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!