Véget érni látszik Ausztrália és a Facebook csatája
A techóriás megszünteti a hírstoppot a felületén, cserébe a kormány valamelyest módosít a kifogásolt törvényjavaslaton
Véget érni látszik Ausztrália és a Facebook csatája

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 23.
A Facebook kedden bejelentette, visszaengedi az ausztrál híroldalakat felületére, miután a kormánnyal folytatott tárgyalások nyomán a techóriásokat médiaanyagok megjelenítéséért fizetésre kényszerítő törvényjavaslatban néhány módosítást hajtanak végre. A pénzügyminiszter szerint az ausztrál törvény mintául szolgálhat majd a világ többi országa számára a kérdésben.

Több mint egy hete nem elérhető semmilyen ausztrál hír a Facebook oldalán, miután a kormány új törvényjavaslata igyekezett megtörni a Facebook és a Google dominanciáját a hírtartalmak piacán.

Az ausztrál parlamentben decemberben kezdeményezték egy, a médiapiacot szabályozó kódex bevezetését, amely rákényszerítené elsősorban a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, vagy különben pénzbírsággal sújtják.

A múlt héten a Facebook válaszul bejelentette, hogy a médiapiaci szabályozásról szóló, általa is vitatott ausztrál törvény miatt a továbbiakban ausztráliai platformján nem engedélyezi használóinak a hírek megismerését vagy akár megosztását.

Nem sokkal Ausztrália után Kanada is jelezte, hasonló törvénytervezet elfogadását követi, és közel egy tucat további országot is erre buzdított, mintegy koalíciót tető alá hozva a techóriás ellen, annak érdekében, hogy az ne tudjon az ausztrálhoz hasonló hírcenzúrával visszavágni.

Pár napra rá, az ausztrál pénzügyminiszter,  Josh Frydenberg és a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg, tárgyalások sorozata után

megegyezésre jutottak, és az ausztrál hírek a következő napokban vissza is térhetnek a közösségi médiafelületre. 

Frydenberg szerint míg a Big Tech és a médiaorgánumok a hírtartalmakhoz fűződő jogokról vitatkoznak, az ausztrál törvények mintául szolgálhatnak a világ többi országa számára is.

“A Facebook és a Google ... tudták, hogy a világ szeme Ausztrálián van, szerintem ezért igyekeztek működőképes törvényt kicsikarni itt."

Az ausztrál kormány beleegyezett, hogy négy kiegészítést csatol a törvényhez, amelyek magukban foglalják a javasolt kötelező eljárási mechanizmus megváltoztatását, amelyet akkor alkalmaznak, mikor a techóriások nem tudnak megállapodást kötni a kiadókkal a hírtartalmak megjelenítésének tisztességes megfizetése miatt.

A módosítások további két hónapos mediációs időszakot tartalmaznak a kormány által kijelölt bíró beavatkozása előtt, így több idő jut a feleknek a magánügylet megkötésére.

Azt is előírja, hogy egy internetcég meglévő médiaügyleteit még a szabályok hatálybalépése előtt figyelembe kell venni, amely arra ösztönözheti majd a techvállalatokat, hogy kisebb médiaorgánumokkal is kössenek üzleteket.

A törvényjavaslat egyelőre a Facebookot és a Google-t érinti, de várhatóan további techcégekre is alkalmazható lesz.

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!