Vádat emeltek az erőszakos tüntetőktől házát védő amerikai ügyvédpár ellen
Jogtalan fegyverhasználat a vád
Vádat emeltek az erőszakos tüntetőktől házát védő amerikai ügyvédpár ellen

Az ügyvéd házaspár, miközben védik saját birtokukat(Forrás: Twitter/KMOV)

2020. 10. 07.
Patricia és Mark McCloskey - jogászházaspár - júniusban nemzetközi figyelmet keltett, miután fotó és videófelvétel rögzítette, hogy a házuk előtt elvonuló menetből többen otthonuk bejárata felé indultak, mire ők önvédelemből elővették fegyvereiket. Most ezért el is ítélheti őket a bíróság.

Jogtalan fegyverhasználat címén vádat emeltek kedden a tüntetőkre pusztán önvédelemből fegyvert fogó házaspár ellen St. Louis városában.

McCloskey szerint birtokháborítás történt, és betörték az ajtójukat is. Nehezményezte, hogy a garázdák közül senki ellen nem emeltek vádat.

A vádlott szerint a felvonulók birtokháborítást követtek el, miután áttörték a történelmi vaskaput, ami a Portland Place birtok bejáratát képezte. A háztulajdonos a KMOV4 csatornának elmondta, éppen kültéren vacsoráztak a családjával, amikor az incidens történt, így az életüket féltve ragadtak fegyvert.

Az életükön túl is volt mit védeni a tüntetőktől: egy korábbi cikkben részletesen is bemutatták a házaspár otthonát, ami egy XX. század első éveiben épült reneszánsz palotát imitáló épület. Egy német származású milliomos család építette, XIV.-XVI. századi eredeti olasz műalkotásokkal díszítették fel. 

A pár a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű mozgalom és szimpatizánsai által szervezett antirasszista megmozdulás résztvevőit késztette meghátrálásra.

A házaspár először megkérte a tüntetőket, hogy hagyják el a magánterületet, majd miután ezt elutasították, akkor ragadtak fegyvert.

"Azzal fenyegettek meg, hogy megölnek minket, felgyújtják a házunkat és megölik a kutyánkat. Egyedül néztünk szembe a felbőszült csőcselékkel"

- fogalmaztak. 

A történtek után McCloskey-ékat augusztusban meghívták a republikánusok elnökjelölt-állító konvenciójára is. A koronavírus-járvány miatt személyesen nem jelentek meg, hanem az otthonukból interneten keresztül mondták el beszédüket. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy tüntetők - akiket csőcseléknek neveztek - tönkre akarják tenni az amerikai városokat.

A vádesküdtszék jogtalan fegyverhasználat mellett bizonyíték meghamisítása miatt emelt vádat ellenük.

A vádemelés előtt Mark McCloskey újságíróknak azt mondta: a St. Louis városát irányító baloldali-demokrata párti önkormányzat üldözi őket.

Mike Parson, Missouri állam republikánus kormányzója már a nyáron azt ígérte: ha esetleg büntetést szabnak ki a házaspárra, ő azonnali kegyelemben részesíti őket.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!