V4: a cseh miniszterelnök nem repes az örömtől, hogy Orbán Viktorral találkozhat
Viszont nem beszélni „veszélyesebb lenne” Petr Fiala szerint
V4: a cseh miniszterelnök nem repes az örömtől, hogy Orbán Viktorral találkozhat

Forrás: Shutterstock/Alexandros Michailidis

2024. 02. 27.
Robert Fico szlovák miniszterelnök legújabb nyilatkozatai Ukrajnáról befolyásolni fogják a visegrádi négyek keddi kormányfői csúcstalálkozóját Prágában - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök hétfőn a prágai repülőtéren, mielőtt elrepült arra a párizsi nemzetközi találkozóra, amelyen az orosz agresszió ellen védekező Ukrajna további támogatásáról volt szó.

Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg Prágába visegrádi partnereit - Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt.

A visegrádi kormányfői csúcstalálkozók fontosak az európai konszenzus keresése érdekében - mondta Fiala, majd a CTK hírügynökség szerint megjegyezte:

a Robert Ficóval és Orbán Viktorral folytatandó tárgyalások számára nem jelentenek "nagy örömet".

A szlovák kormányfő az elmúlt napokban több nyilatkozatában is relativizálta az Ukrajnának nyújtandó segítség szükségességét. Megismételte korábbi elutasító álláspontját az Ukrajnának küldendő fegyverek ügyében, és "sikertelennek" minősítette a nyugati országok Ukrajna-stratégiáját - emlékeztet a cseh hírügynökség.

Petr Fiala hétfőn kijelentette: véleménye szöges ellentétben áll Ficóéval.

"Mindnyájan békét akarunk, ahhoz azonban csak egyetlen út vezet, mégpedig az, hogy meggátoljuk az agresszort céljai elérésében. Nem hátrálunk meg az agresszív háború, a rossz előtt, hanem segítséget nyújtunk azoknak, akik az igazságtalan támadás ellen védekeznek" - szögezte le a cseh miniszterelnök.

"Nem tudom elfogadni azt az értelmezést sem, hogy a vitákat az ukránok vagy a nyugati államok gerjesztik. A bűnös az agresszív orosz politika, ez világos"

- húzta alá Fiala.

"Nem állítom, hogy számomra a legnagyobb öröm találkozni azokkal a kollégákkal, akikkel számos kulcsfontosságú kérdésben tulajdonképpen nem értek egyet. A magyar és a szlovák kormányfőre gondolok. Mindezek ellenére párbeszédet kell folytatnunk, valakinek ezt is meg kell tennie" - szögezte le a cseh kormányfő.

Az alternatíva viszont, hogy "nem beszélünk", veszélyeztetheti az ország biztonságát és jövőjét.

"Az Európai Unió számára kulcsfontosságú ügyekben meg kell találnunk az egységet, bár ez bonyolult. Ezért van szükség a V4-es találkozóra" - fejtette ki újságíróknak.

"A legegyszerűbb az lenne, ha nem beszélnénk egymással, de akkor megtörténhetne, hogy az összes uniós támogatást blokkolnák. Nem hiszem, hogy ez lenne a helyes út"

- vélekedett.

Kérdésre válaszolva Fiala hangsúlyozta, hogy Csehország nem tervezi katonák Ukrajnába vezénylését.

A prágai kormányhivatal szerint az ukrajnai helyzet lesz az egyik központi témája a keddi prágai V4-es kormányfői csúcstalálkozónak. Ezt megelőzően Petr Fiala külön találkozik Donald Tusk lengyel kormányfővel.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!