Új brit törvény: 18 évre emelik a házasodási korhatárt, hogy megakadályozzák a gyerekek kényszerítését
A kiszolgáltatott gyerekeket akarják megvédeni az új szabályozással
Új brit törvény: 18 évre emelik a házasodási korhatárt, hogy megakadályozzák a gyerekek kényszerítését

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 02. 27.
A 16 és 17 éves fiatalok ezentúl nem házasodhatnak össze és nem léphetnek hivatalosan élettársi kapcsolatba sem az új brit szabályozás alapján, amelynek a célja a gyerekek kényszerházasságtól való megóvása.

A korábbi törvény szerint a 18 év alatti fiatalok szülői beleegyezéssel összeházasodhattak, még akkor is, ha ezek kényszerítés hatására jöttek létre.

Az új szabályozással az ilyen kapcsolatok létrejöttét akarják megakadályozni, és megvédeni a nehéz helyzetben lévő gyerekeket. A törvény azokra a "tradicionális" szertartásokra is vonatkozni fognak, amelyeket például két család rendezett azért, hogy a kiskorú gyerekeket összeházasítsa.

Tavaly a becsület miatti bántalmazás segélyvonalán 64 gyerekházassággal kapcsolatos bejelentés érkezett, amely egy sokkal nagyobb problémának csak egy kis részét mutatja”

- mondta egy civil szervezet igazgatója.

Egy kormányzati szervezet csak 2021-ben 118 olyan esetben nyújtott segítséget, amelyekben 18 év alatti gyereket akartak kiházasítani kényszerrel. A lányokkal kapcsolatban sokkal nagyobb arányban fordul elő a kényszerítés, mint a fiúkkal.

(Daily Mail / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!