Ügynököket próbált az FBI beépíteni keresztény gyülekezetekbe, hogy jelentsenek a tagokról
Ügynököket próbált az FBI beépíteni keresztény gyülekezetekbe, hogy jelentsenek a tagokról

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 04. 13.
Az amerikai titkosszolgálat keresztény gyülekezetekben és a katolikus egyházban is informátorokat próbált találni, hogy terrorcselekményeket akadályozzon meg az Egyesült Államokban - derül ki belső dokumentumokból.

A Kongresszus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke által közzétett jelentések szerint az FBI informátorokat igyekezett találni keresztény közösségekben, de azon is dolgozott, hogy embereket építsen be az egyházba.

Bár a szervezet nem adott túl sok információt ezekről a tevékenységeiről, de azt tudni lehet, hogy katolikus közösségek esetében a klérus tagjait és keresztény gyülekezetek vezetőit is megpróbálták beszervezni, hogy jelentsenek a saját közösségük tagjairól.

A titkosszolgálat célja az volt ezzel, hogy értesüljön terrorgyanús tevékenységekről és az esetleges radikalizációról a keresztény közösségekben.

Az igazságügyi bizottság elnökét, Jim Jordant felháborították a dokumentumban foglaltak, ezért hivatalosan is bekéretett részletesebb jelentést az FBI keresztény közösségek irányában folytatott tevékenységeiről.

Az amerikaiak azért mennek istentiszteletre, és azért gyűlnek össze, hogy szellemileg és a személyiségük tekintetében is jobbá váljanak. Szabadon kell hogy gyakorolhassák az Első Kiegészítésben foglalt jogaikat anélkül, hogy amiatt kellene aggódniuk, hogy az FBI forrásokat vagy másfajta informátorokat épített volna be a közösségükbe”

- írta az FBI igazgatójának írt levelében Jordan.

Az FBI vezetője elrendelte, hogy a konkrétan a katolikus közösségekre vonatkozó részek miatt visszavonják a jelentést, mert az “nem felel meg az FBI követelményeinek”, és azt nyilatkozta, hogy a titkosszolgálat “nem vallási hovatartozás alapján végzi a nyomozásokat”.

(Fox News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!