Uff, hát ettől elsápad minden arc
Vélemény
Uff, hát ettől elsápad minden arc

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 08. 25.
Olvasom, hogy "kulturális kisajátítás" és "rasszista sztereotípiák" miatt össztűz alá kerültek a Winnetou-könyvek Németországban. A sajtóban megjelent magyarázat szerint "élénk vita" folyik a művekről a közösségi médiában, aminek a lényege az, hogy a szerző hamis idillikus képet fest a kor Amerikájáról, rasszista módon ábrázolja az őslakosokat - figyelmen kívül hagyva, hogy elrabolták a földjeiket és elpusztították a természetes élőhelyeiket.

Ez egy véleménycikk.

Kövezzenek meg nyugodtan, de 8 éves kisrácként, amikor addig olvastam hajnalokig Karl May regényeit, hogy nem egyszer azokon aludtam el (igen, időnként össze is nyálaztam) - fel sem tűnt az oldalak között megbúvó rettegett szörny.

Ha tudtam volna, nyilván magam vetem tűzre a gyerekkönyvnek álcázott vadnyugati Mein Kampfot, de hát nem tudtam.

Egészen eddig azt hittem, hogy nincs abban semmi rossz, ha egészen fiatalon elkezdek érdeklődni az indián kultúra és történelem iránt - legyen szó az Ülő Bikáról, a rezervátumokról, vagy épp a telepesek indiánokkal szembeni visszaéléseiről. De így tudtam meg azt is, hogy milyen kegyetlenkedéseket követtek el indián törzsek is, milyen okkult praktikákat folytattak a saját hiedelemviláguk szerint. S ezt már nem a regényekből, hanem történelemkönyvekből.

Óvodásként, kisiskolásként általános volt, hogy farsangkor vagy cowboynak, vagy indiánnak öltöztünk be, majd

e jelmezekben kötöttünk életre szóló barátságot, mint Winnetou és Old Shutterhand.

Nehezen látom be azt, hogy miért kellene a gyermekkoromat máglyán elégetnem csak azért, mert most 2022-ben rábukkant a fejlődő, progresszív, hipermodern, s sokszorosan felvilágosult (woke) eszme mindannyiunk életének megrontójára: a kulturális kisajátításra, a biológiai nemiségre és a hasonszőrű rémségekre.

Néha kezdem azt hinni, hogy ezek a félkegyelműek túl sok Orwellt olvastak, csak épp értelmezni nem voltak képesek és azt hiszik, követendő példa a történelemkönyvek lapjait átírni (lsd. nembináris I. Erzsébet és a fekete Akhilleusz), a jó és a rossz fogalmait, ellenségképeket időről időre felcserélgetni.

Az pedig különösen aggasztó, hogy már messze nem az Egyesült Államok valamelyik "elszigetelt, ritka" esetéről van szó, hanem brit, francia és német esetekről, amikor 

hol dicső, hol szégyenteljes múltunkat, történelmünket próbálják meg elpusztítani, megmásítani és elhazudni.

Én a magam részéről a gyerekszobámat minden áron megvédem olyannak, ahogyan emlékszem rá. Kalandosnak, vadregényesnek, magával ragadónak. Ha kell, egy csillogó hatlövetűvel, ha kell, akkor egy csinos kis fejszével.

Uff, beszéltem.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!