Türkmenisztán újra megkísérli bezárni a Pokol kapuját
Türkmenisztán újra megkísérli bezárni a Pokol kapuját

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 01. 10.
Türkmenisztán elnöke kijelentette, be kívánja zárni a csak „Pokol kapujaként” ismert népszerű turistalátványosságot. A hatalmas kráterből ömlik ki a földgáz, amely éjt nappallá téve élteti a perzselő lángokat.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Gurbanguly Berdimukhamedov türkmenisztáni elnök szombaton bejelentette, hogy el akarja oltani a lángoló darvazai földgázkrátert, ami rendkívüli népszerűségnek örvendő turisztikai látványosság a közép-ázsiai országban, és a "Pokol kapujaként" is ismert.

Berdimuhamedov ökológiai károkra és gazdasági aggályokra hivatkozva utasította a kormány tisztviselőit a földgáztűztűz eloltására, mivel az negatívan érinti a környezetet és a közelben élők egészségét egyaránt.

Hozzászólásában úgy fogalmazott:

„Értékes természeti erőforrásokat veszítünk el, amelyekért jelentős haszonra tehetnénk szert, és azt népeink jólétének javítására használhatnánk fel”.

A "Pokol kapuja" nagyjából 260 kilométerre északra fekszik a türkmén fővárostól, Asgabattól. Az izzó kráter 60 méter széles és 20 méter mély. A Türkmenportal híroldal szerint a "Pokol kapuja" először 1971-ben alakult ki, amikor szovjet geológusok földgázbarlangba ütköztek a nagy Karakum-sivatagban, ami véletlenül összeomlott. A tüzet a geológusok gyújtották meg, hogy megakadályozzák a földgáz terjedését, mert tévesen azt hitték, hogy rövid időn belül eltudják majd oltani.

Ma, évtizedekkel később a "Pokol kapuja" azonban még mindig ég, akárcsak a hely, melyről nevét kapta. 2018-ban az elnök elrendelte, hogy nevezzék át "Karakum ragyogására" a krátert, azonban a köztudatban még is a korábbi maradt meg.

Berdimuhamedov korábban, 2010-ben egyszer már elrendelte a lángok eloltását. A „Pokol Kapuja” lezárására tett korábbi kísérletek azonban nem jártak sikerrel.

(DW/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!