Transznemű képviselőt választottak a német Bundestagba
A magát nőnek tartó politikusnak még a férfi neve szerepelt a szavazólapon
Transznemű képviselőt választottak a német Bundestagba

Forrás: Facebook/Tessa Ganserer

2021. 09. 27.
A Zöld párt színeiben induló Tessa Ganserer az első nyíltan transznemű politikus, akit megválasztottak a Bundestagba. A vasárnap tartott német választáson a jobboldali unió vereséget szenvedett, miközben az élre törtek a szociáldemokraták és jelentősen megerősödtek a zöldek is. 

A német választások eredményéről részletesen itt írtunk

A Zöld párt bajorországi tartományi listájáról parlamenti mandátumhoz jutott Tessa Ganserer, a magát nőnek tartó képviselő - jelentette be a párt. Ganserer eddig a müncheni tartományi parlamentben volt képviselő, most a német parlamentben, a Bundestagban foglalhat helyet. 

Nem hajlandó a pszichológiai vizsgálatra, ezért nem indulhat női névvel

Habár Tessa Ganserer három éve él nőként, a német választási törvényekre hivatkozva a mostani választás alkalmával is az eredeti, férfi nevét használta a szavazólapokon (a női keresztneve zárójelben szerepelhetett). A szabályozás ugyanis előírja, hogy az emberek csak pszichológiai vizsgálat és bírósági döntés után változtathatják meg a nevüket. Több transznemű ezt sérelmezi, ezért tüntetőleg nem hajlandó megváltoztatni a hivatalos nemét és keresztnevét a hivatalos okmányokban. "Ez a napi megaláztatások csúcsa. Azt mutatja, hogy az állam nem fogad el olyannak, amilyen vagyok" - fogalmazott.

Tessa Ganserer eredeti neve Markus Ganserer, 2013-ban került a bajor parlamentbe.

(Welt)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!