Tragikus: már holland kórházakban is kaphatnak hormonkezelést a „nemi identitászavarban” szenvedő gyerekek
Angliában a kezeléseket betiltották, mert nem bizonyítható, hogy elég biztonságosak
Tragikus: már holland kórházakban is kaphatnak hormonkezelést a „nemi identitászavarban” szenvedő gyerekek

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2024. 03. 28.
A groningeni UMCG Beatrix Gyermekkórház áprilistól hormonkezelést kínál azon gyermekek számára, akik nemi identitászavarban szenvednek, vagyis "úgy érzik, hogy nem a megfelelő testben születtek" - jelentette be a hollandiai egészségügyi intézmény szerdán.

A kórház honlapján közzétett tájékoztatás szerint a "nemi diszfóriában" szenvedő gyermekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy

pubertásgátlókat vagy keresztnemű hormonnal történő kezelést kapjanak.

A pubertásblokkolók a serdülést kiváltó hormonhatásokat semlegesítik, az UMCG szerint ez "időt biztosít a gyerekeknek arra, hogy felfedezzék, melyik nemi kezelésre vágynak". A gyermekek kaphatnak keresztnemű hormonokat vagy a kívánt nemhez tartozó hormonokat is.

"A nemi diszfóriában szenvedő gyermekeknél súlyos pszichológiai problémák alakulhatnak ki a pubertáskorban, mivel a "nem a megfelelő testben" való létezés érzését erősíti például a mellnövekedés és a menstruáció vagy a tesztoszterontermelés miatti szakállnövekedés - olvasható a kórház közleményében.

Az UMCG felhívta a figyelmet arra, hogy a kezelésnek kockázatai is vannak, ezért "gondosan mérlegelés alá vetik, mely gyermekek és serdülők esetében van szükség hormonkezelésre, és

a gyermekeket mind fizikailag, mind pszichésen szoros figyelemmel kísérik a kezelés során".

A nemi identitászavarban szenvedő gyermekeknek Hollandiában az amszterdami és a nijmegeni UMCG klinikákon is kínálnak már hormonkezeléseket, a várólisták azonban mindenhol hosszúak a kórház közlése szerint.

"Az UMCG szakemberei a nijmegeni és amszterdami kollégáikkal együtt kutatásokat fognak végezni annak érdekében, hogy tovább javítsák a gyermekek és fiatalok nemi alapú ellátását, és még jobb tudományos alapokra helyezzék azt" - olvasható a kórház közleményében.

A kezelés ellenzői szerint a gyermekek még nem elég érettek, hogy ilyen, sok esetben visszafordíthatatlan kezelésről döntsenek, ráadásul a kezelés kísérleti jellegű, így az eljárást etikátlannak találják.

Angliában biztonsági aggályok miatt leállították

Angliában a gyerekek nem kapnak többé pubertásgátlót - közölte az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS), megerősítve, hogy a gyógyszert csak azoknak a fiataloknak adják majd, akik klinikai kutatási kísérletekben vettek részt. 

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy

nincs elegendő bizonyíték a [pubertás blokkolók] biztonságosságának vagy klinikai hatékonyságának alátámasztására ahhoz, hogy a kezelést jelenleg rutinszerűen elérhetővé tegyük"

- olvasható az NHS England kedden közzétett irányelvében. A döntés a témáról, az ideiglenes politikáról és a kiskorú gyermekek nemi identitással kapcsolatos szolgáltatások független felülvizsgálatáról szóló nyilvános konzultációt követően született meg – közölte az angliai NHS.

2021 és 2022 között több mint 5000 fiatalt irányítottak a Gender Identity Development Service-hez, az Egyesült Királyság nemzeti egészségügyi klinikájához, míg egy évtizeddel korábban kevesebb mint 250 gyermek vett igénybe ilyen jellegű kezelést. A klinika március végén bezár.

(MTI/Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

 

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!