Templomokat gyújtottak fel, szobrokat gyaláztak meg a hétvégén az Egyesült Államokban
A rendőrség még vizsgálja, hogy az akciók kötődnek-e a BLM zavargásokhoz
Templomokat gyújtottak fel, szobrokat gyaláztak meg a hétvégén az Egyesült Államokban

Forrás: Youtube/Rome Reports

2020. 07. 15.
Több katolikus templomot és Mária-szobrokat is vandáltámadás ért Amerikában a hétvégén, az azonban még nem világos, hogy az incidensek vajon köthetők-e a szimbólumok és szobrok rombolásával egybekötött erőszakos tüntetéssorozathoz. 

George Floyd májusi, rendőri brutalitáshoz kötődő halála óta a Black Lives Matter vezetői és tüntetői a konföderáció jelképeitől volt amerikai elnökök, sőt, abolicionisták (azaz a rabszolgaság eltörléséért harcolók szerk.) szobrainak elpusztítására, ledöntésére szólítanak fel a rasszizmus elleni harc jegyében, melynek keretében a múltból is kiirtanák az elfogadhatatlan epizódokat és szereplőket (kérdés, hogy az abolicionisták hogy kerülnek a képbe). 

Az eltörlendő elemek közé több aktivista, köztük, ahogy arról lapunk korábban beszámolt, Shaun King is, felvette a szerintük „fehér felsőbbrendűséget és rasszizmust képviselő” kereszténységet is, melynek fehér Jézus és Mária ábrázolásai „kiverték náluk a biztosítékot”.
Többen úgy hiszik, a hétvégi rongálások motivációja innen eredhet.

Mindeközben a közösségi média népe, nem csak katolikus, evangéliumi, sőt szekuláris konzervatív véleményformálók is rámutattak, milyen aránytalanul keveset foglalkozott a főáramú média a keresztény templomokat és szobrokat érő incidensekkel.

"Templomokat égetnek földig. Mi? Ez miért nem a nap vezető híre?”

- írta Mike Cernovich jobboldali író Twitter-videójában.

Sean Feucht, a kaliforniai Bethel evangéliumi keresztény dicséretvezetője és pásztora is feltette a kérdést: „Miért nem hajlandó a média elismerni és elítélni azt, hogy számos katolikus templomot rongálnak meg és gyújtanak fel mostanában? A hívek Floridában benn voltak az épületben, amikor felgyújtották! Hol a felháborodás?”

Egy floridai templomot aközben támadtak meg, miközben a hívek épp a misére készültek

A 24 éves Steven Anthony Shields, a Marion megyei seriffiroda szerint a szombati napon, miközben a hívek misére készültek, belehajtott a Béke Királynője katolikus templom bejáratába, majd gázolajat szétlocsolva felgyújtotta az épület előcsarnokát. A templom előtere súlyosan megrongálódott.

A férfit nem sokkal később letartóztatták és gyilkossági kísérlettel, gyújtogatással, rablással és az igazságszolgáltatás előli elmeneküléssel vádolták meg. 

Shields egy helyi lap szerint elmondta a nyomozóknak, hogy amit tett „csodálatos”, és hogy „küldetésen” volt. Mosolyogva, nevetve vallotta be, hogy felgyújtotta a templomot. A férfi hozzátette, skizofréniás és nem szedi a gyógyszereit.

Történelmi kaliforniai templom vált a lángok martalékává

A floridai incidenssel majdnem egyidőben egy 249 éves katolikus templom, a felújítás alatt álló San Gabriel is lángra kapott hajnali négy körül. A tetőszerkezet és a templom belsejét megemésztette a tűz, melynek okát még vizsgálja a rendőrség. Az őslakos aktivisták által elnyomónak bélyegzett Junipero Serra, kaliforniai missziós-rendszer alapítójának emlékművét érintő közelmúltbeli vandálakció azonban elképzelhető, hogy kapcsolódik az esethez, nyilatkozta Antonio Negrete kapitány a san gabrieli tűzoltóság munkatársa egy helyi televízióadónak. 

“Ez egy újabb pont lesz, amit kipipálhatnak… tragikus veszteség a város számára. Erről voltunk ismertek.”

- tette hozzá.

Felgyújtott, megrongált Mária-szobrok Bostonban és New Yorkban

Szombat éjjel egy bostoni templom előtt egy Mária-szobrot is felgyújtottak ismeretlen tettesek. A helyi rendőrség nyomozást indított a Szent Péter parókia előtt éjjel tíz óra körül gyújtott tűzzel kapcsolatban, mely megrongálta a Jézus anyját ábrázoló installációt, melyet a második világháború veteránjai emlékére állítottak évtizedekkel ezelőtt.

Egy másik Mária szobor is vandáltámadás áldozatává vált július tizedikén New York városában. A katolikus előkészítő iskola előtt álló szoborra az „IDOL” azaz bálvány, feliratot fújták még péntek hajnalban. 

Az előkészítő iskola elnöke James Kuroly az incidenst „gyűlölet-cselekménynek” titulálta. 

Trump elnök határozottan fellépett az emlékmű és szobordöntögetés ellen, elnöki rendeletet adva ki védelmükre, melynek megfelelően az elkövetők börtönbüntetéssel sújthatóak. 

(Fox News)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!