„Vírusterjesztő rasszisták” - Magasabb szintre kapcsolt a gyülekezetellenes hangulatkeltés
Az utcákon ordibálni lehet, az egyházi éneklés tabu
„Vírusterjesztő rasszisták” - Magasabb szintre kapcsolt a gyülekezetellenes hangulatkeltés

Illusztráció(Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

2020. 07. 10.
A hónapok óta tomboló új koronavírus járvány tovább fokozta a keresztény közösségekkel szembeni ellenszenvet, hamis vádaskodásokat, rágalmazást: a Covid-19 fertőzések fő okaként, a rasszizmus és a fehér felsőbbrendűség éltetőiként mutatja be a gyülekezeteket a főáramú média Amerikában, de Európa bizonyos részein is. 

Gyülekezetek, mint a járvány második hullámának gócpontjai

Hamisan vádolta meg kollektíve az amerikai gyülekezeteket az egyébként antiszemita kirohanásairól is ismert The New York Times. A lap kutatásai során ugyanis talált összesen 40 közösséget országszerte, melyekhez 650 fertőzési eset kapcsolatható (az összesen 3 millióból!), ebből pedig gyorsan arra a következtetésre jutott, hogy a keresztény összejövetelek a járvány terjedésének fő forrásai.

A cikk írói látható módon a már több, mint egy hónapja tartó utcai tömegtüntetések/zavargásokat járványügyi szempontból nem tartják aggályosnak…

„A vírus beszivárgott a vasárnapi alkalmakra, szolgálati összejövetelekre és keresztény ifjúsági táborokba Colorado és Missouri államokban. Lecsapott olyan gyülekezetekre, melyeket óvatosan arcmaszkok viselésével és a sorok közötti távolságtartás betartásával nyitottak újra, de olyan gyülekezetekre is, melyek ellenszegültek a lezárásnak, és a résztvevők száma limitálásának”

 

A cikket természetesen legitim esetekkel támasztják alá. A San Antonió-i Calvary Chapelben 50 hívőn és szolgálón ment át könnyebb koronavírus-fertőzés, a Missouri Kanakuk Kampsben pedig több, mint 80 fertőzöttet regisztráltak.  A Times által bemutatott legszívszorítóbb történet egy fiatal floridai iskolás fiúé, Carsyn Davisé, aki asztmától és ritka neurológiai rendellenességtől szenvedett mikor elkapta a Covid-19-et, amibe sajnos bele is halt. 

A néhány felhozott példába egész tendenciát láttak bele a neves újság szerzői.

Amerikai keresztény pásztorok, vezetők abszurdnak nevezték a vádat, és erős kritikákat fogalmaztak meg az ügyben. Hershael York a Southern Baptist Theological School dékánja rámutatott a tényre, hogy országszerte sok ezer gyülekezet gyűlik össze hetente istentiszteletre, ennélfogva nevetséges, hogy a Times 40 közösség példájából siet messzenyúló következtetéseket levonni. Hozzátette: nem képes felfogni honnan jön az amerikai sajtó fáradhatatlan fixa ideája a gyülekezetekkel kapcsolatban.

church
Illusztráció, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Dan Darling keresztény szerző és a Nemzeti Vallási Műsorsugárzók Szövetségének alelnöke szerint a Times cikke teljesen elsiklott a tény felett, hogy a gyülekezetek önként, hónapokra bezárták kapuikat, és szó sincs „sietős újranyitásról”, hiszen heteket töltöttek az újranyitás fázisainak gondos megtervezésével. 

A Timesnak nyilatkozó pásztor Ed Satterwhite, a Lighthouse Church vezetője pedig egyenesen kijelentette, hogy egyértelműen úgy látja, a sajtó erőfeszítései egyszerűen az egyházak bezáratását célozzák, és éppen ezért örömmel vette Trump elnök május végi kijelentését, melyben „alapvető fontosságúnak” nevezte a gyülekezeteket.

Az NBC egy ellenőrizetlen tanulmányra alapozott cikke szerint a BLM tüntetések nem vezettek tömeges megbetegedésekhez, hiszen az emberek nagy része otthon maradt. Mindezt egy tömegdemonstrációt ábrázoló képpel illusztrálták.

Ausztriában is hamisan vádoltak meg egy gyülekezetet

Nemcsak Amerikában, de Ausztriában is keresztény közösség nyakába varrta a megugrott fertőzési számokat a sajtó. Az MTI alapján Index is lehozta, hogy "az új fertőzések kiindulópontja egy Felső-Ausztria székhelyén, Linzben található keresztény közösség (Freie Christengemeinde). Több helyi nagycsalád is tagja a közösségnek, az elmúlt napokban ők szórták szét a koronavírust az érintett öt járásban."

A gond csak annyi, hogy a hír nem igaz. A linzi gyülekezet nyilatkozatban cáfolta a vádakat:

"2020.06.26-ától egyre több média  kezdte el azt a benyomást kelteni, hogy a Linz térségében kialakult korona gócpont elterjedéséért a linzi Szabad Keresztény Gyülekezet (Freie Christengemeinde Linz) volt a felelős. Ennek az volt az oka, hogy az egészségügyi hivatalban összetévesztettek egy másik hitközösséggel. Ezzel kapcsolatban megpróbáljuk más különböző médiumokkal együtt a Fake News-t korrigálni.

Alább található a Szabad Keresztény Gyülekezet - Ausztriai Pünkösdi Gyülekezet sajtónyilatkozatának egy kivonata, ami 2020 július 1-jén a médiának el lett küldve:

A sajtó által megrágalmazott mindkét gyülekezet: a “Christ Apostolic Church International Linz” és a “Miracle Gospel Church International Linz” a mi gyülekezetünkhöz tartoznak és az istentiszteletek számára a Wankmüllerhofstrasse 8, 4020 Linz alatti címen bérelnek helységet. A “Miracle Gospel Church” gyülekezetnek eddig még nem is voltak istentiszteletei.  Wankmüllerhofstrasse 8, 4020 Linz alatti címen a fent megnevezett két gyülekezet mellett még egy másik gyülekezet is össze szokott gyűlni, de ez nem a Szabad Keresztények Gyülekezete - Ausztriai Pünkösdi Gyülekezetéhez tartozik, hanem egy másik hitközséghez. Mivel az istentiszteleti helyszín nemcsak a mi hatáskörünk alá tartozik, így nem tudjuk megítélni, hogy a higiéniai feltételek be lettek-e tartva vagy nem.

Jelenleg egy pozitív tesztű személy van a Szabad Keresztény Gyülekezete Linz közösségben. A fertőzést a munkahelyen kapta el és az előtte levő időszakban már nem látogatta az összejöveteleket. 

Sok sikert kívánunk a hatóságoknak a vírus terjedésének a visszaszorításában és az érintetteknek jobbulást és Isten áldását."

Kántálhatsz a BLM-nek, de nem énekelhetsz Istennek

A Time cikke nem sokkal azután látott napvilágot, hogy Kalifornia demokrata kormányzója, Gavin Newsom rendeletben megtiltotta a gyülekezeti éneklést és „kántálást”, tehát a megvallások tételét is, mivel azok a Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ (CDC) figyelmeztetése szerint „exponenciálisan növelik a vírus terjedésének esélyét”.

A rendelet szövege tehát felszólít „az éneklő és kántáló tevékenység beszüntetésére, a beltéri kapacitás maximum 25%-ának kihasználására, és maximum 100 fős összejövetelek tartására is„ 

A CDC eredetileg márciusban adott ki figyelmeztetést az énekléssel kapcsolatban, azonban a kritikák hatására visszavonta azt. Egészségügyi szakértők továbbra is aggályosnak tartják a tevékenységet a vírus terjedésének szempontjából. A június óta BLM tömegtüntetéseken és zavargásokon résztvevőknek és kántálóknak a CDC érdekes módon nem a csendet, hanem az arcmaszk viselését javasolja, a távolságtartásról pedig komoly szó nem esik.

BLM
BLM tüntetés Kaliforniában, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Samuel Rodrigez, a Nemzeti Spanyolajú Keresztény Vezetők Konferenciájának elnöke ésa sacramentói New Season Christian Worship Center pásztora Instagram oldalán kelt ki az üggyel kapcsolatban:

„Úgy vélem Newsom énekléssel kapcsolatos rendelete teljesen diszkriminatív. Hogyan engedheti meg, nem egy napra, hanem sokra, tüntetők tízezreinek maszk nélküli felvonulását, majd 100 hívőt hogyan utasíthat arra, hogy tartózkodjanak az énekléstől?”

 

Rodriguez hozzátette, a hivatalos adatok szerint sem a gyülekezetek jelentik a legnagyobb járványügyi veszélyt:

„A koronavírus-akciócsoport jelentése szerint az elmúlt 48 óra során megugrott fertőzési számok hátterében sok államban, köztük Kaliforniában is a tüntetések és a menetek állnak (nem pedig a gyülekezeti alkalmak)”

 

A pásztor posztja végén felteszi a kérdést, hogy mi következik ebből? Mi lesz a kormányzó következő követelése a gyülekezetektől a Covid-19 nevében?

„Azok vagyunk, amit tolerálunk”

"Válassz a hited szerint!"

Jentezen Franklin amerikai Free Chapel megagyülekezet-pásztor szintén diszkriminációnak minősítette az ügyet, és sürgette a hívőket, hitüknek megfelelően voksoljanak majd a novemberi elnökválasztáson.

“Kalifornia kormányzója betiltotta az éneklést/kántálást a gyülekezetekben. A katolikusok nem mondhatnak miseszöveget, az evangéliumi keresztények nem énekelhetnek hangosan dicséretet. A diszkrimináció mintapédája az, hogy mindeközben ezrek masírozhatnak és ordibálhatnak szabadon az utcákon maszk nélkül, miközben a gyülekezetek maximum 100 fővel gyűlhetnek össze és nem énekelhetnek.”

“A keresztényeknek rá kell ébredniük, hogy a radikális baloldal csak korlátozni és ellenőrizni akarja a gyülekezeteket, ha nem a hitünk szerint szavazunk majd novemberben!"

 

- jelentette ki a gyülekezetvezető, aláhúzva a politikai szerepvállalás fontosságát.

Döntsék le a fehér Jézus-szobrokat

Ahogy arról már korábbi cikkünkben is írtunk, Shaun King amerikai szélsőbaloldali influencer a Twitter oldalán arról ír, hogy le kellene dönteni azokat a szobrokat, amelyek a "fehér európai" Jézust ábrázolják. Mint fogalmazott, szerinte azok a fehér felsőbbrendűség megnyilvánulásai. Ennek alátámasztására mindössze annyit fűzött hozzá, hogy Jézus családja a Bibliában Egyiptomban rejtőzött el és nem Dániában. "Döntsék le azokat" - írja. 

jesus
Illusztráció, Forrás:Shutterstock/Puzzlepix

Nem sokkal később már arról írt, hogy az összes festményt és a festett üvegábrázolásokat is mind le kellene szedni, amelyeken a "a fehér Jézus, az európai anyja és a fehér barátai vannak". Hozzátette, szerinte ezek az elnyomás eszközei, "rasszista propaganda".

A BLM tüntetések mentén maga a Canterbury érsek, az Anglikán Egyház feje is Jézus fehér ábrázolásainak újragondolására hívott fel. 

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!