Társasjátékok - a legjobb szórakoztató és játékos kikapcsolódási lehetőség a szürke hétköznapokban! (x)
Társasjátékok - a legjobb szórakoztató és játékos kikapcsolódási lehetőség a szürke hétköznapokban! (x)

pexels.com

2021. 04. 08.
A társasjátékok az évek folyamán egyre jobban fejlődtek és a jelenlegi helyzetben nagyon jó kikapcsolódási alternatívát nyújtanak, hiszen nagyon gyakran vagyunk otthon. Ha pedig csoportos játék, akkor sokan rávágják, hogy a Monopoly vagy hazai változata, a „Gazdálkodj okosan” a legjobb. Napjainkat nagymértékben meghatározza a számítógép előtt töltött idő, és a társasjátékok virtuális kiadásai, azonban ezek nem helyettesítik a személyes kapcsolatokat.

 

Ez egy PR cikk

 

Társasjátékok a Monopolyn túl

 

1935-ben Charles Darrow, munkanélküli mérnök nem gondolta, hogy a szabadalmaztatott társasjátéka később 250 millió példányban és 103 országban jelenik meg. A játék lényege területeket és épületeket kell venni, majd eladni vagy bérelni egészen addig, amíg valamelyik játékosé lesz az összes ingatlan vagy szolgáltatás, úgy, hogy még a megszerzett vagyona is megmarad.  A Monopoly mellett megemlíthetjük a népszerű szókirakót, a Scrabble-t, a több részből álló kártyajátékot, az UNO-t. Az online boltokban megjelentek újabb szereplők: Azul és Pandemic, mindkettő már megvásárolható magyar nyelven, hozzávetőlegesen 10 – 12 ezer forintért.

 

Azul – a kezdők társasjátéka

 

Aki még nem nagyon mélyült el a társasjátékok világában, annak érdemes olyannal kezdeni, amelyik játék egyszerű és nem tartalmaz sok játékelemet, viszont megköveteli, hogy a résztvevők gondolkodjanak és figyeljenek az utasításokra, valamint játékos társaikra.

A társasjáték lényege, hogy maga a játékos mozaikkészítő művész, aki I. Manuel portugál király számára készít képeket. A játékosok felváltva választanak lapokat egy közös pakliból, mielőtt a mozaikra helyeznék őket. Minden körben cserepeket vesznek ki a pakliból, és véletlenszerűen elosztják a táblákra. Amikor egy játékos egy adott műhelyből akar csempéket venni, akkor az összes azonos színűeket el kell vennie. Ezeket a tárgyakat ezután a játékos által kiválasztott sorban helyezik el mozaikjuk mellett, azzal a céllal, hogy teljesen kitöltsék a sort.

https://www.emag.hu/tarsasjatekok/c
pexels.com

Ha a játékosok ügyesen kezelik színes lapjaikat, pontokat szerezhetnek bizonyos minták készítésével vagy bizonyos készletek összegyűjtésével.  Az Azul nagyon gyorsan halad előre, vagyis az idő jól telik, nagyon jó szabályokkal rendelkezik, és képes kihívást jelenteni a legtapasztaltabb játékosok számára is. A versenyzés abban áll, hogy a saját munkánk mellett figyelni kell a többiekét is, mialatt az időnk egyre kevesebb lesz. Például egy rossz választásnak akár az lehet a vége, hogy egy akkora csempekészlet jut nekünk, amelyet nem tudunk beépíteni, így a felhalmozódott készlet miatt veszteségünk lehet.

 

Pandemic – harc a vírus ellen

 

A sajnos nagyon aktuális Pandemic társasjátékban a többi résztvevővel együtt egy járványügyi csapatot kell alkotni, 2-4 játékos vehet részt az izgalmas feladatban. A cél, hogy együtt kell kifejleszteni az ellenszérumot és megakadályozni a vírus terjedését.  Mivel ez egy kooperatív játék, így a játékosok vagy együtt nyernek, vagy közösen buknak el.

A szabályok egyszerűek és könnyen megtanulhatók, maga a játék elég összetett és roppant izgalmas. Ideális feladat azoknak, akik jobban szeretnek összedolgozni a játékos társaival, mint egymás ellen harcolni. A játékidő, amely 45 és 90 perc között lehet, megmutatja, hogy itt elsősorban a csapatmunka a lényeg.

 

 

 

UNO – a kártyajáték, amit mindenki szeret

 

A népszerű játék az online áruházakban 2 ezer forint és 10 ezer forint közötti árkategóriában szerezhető be, van már Minecraft, Troll-os, Harry Potter változata, vagy a legújabb az UNO Showdown – A nagy leszámolás játék. A verziók igen, de a verseny lényege nem változott: a kezünkben lévő kártyáktól meg kell szabadulni úgy, hogy csak a kártyapakli tetejéhez hasonlót rakhatunk le, valamint az utolsó kártyánál be kell mondani, hogy „UNO”.  Ha ezt elmulasztjuk, akkor a soron következő játékos előtt már négy kártyalapot kell húzni a pakliból, ezzel csökkentve a nyerési esélyünket. Ebben a „küzdelemben” tehát fontos a jó reakcióidő és a gyorsaság.

 

A társasjáték akkor jó, ha az időt kitölti, ugyanakkor tele van kihívásokkal, szórakozva tanulunk és fejlődünk, nem elhanyagolva azt a tényt, hogy együtt vagyunk szeretteinkkel vagy barátainkkal és kevesebb időt töltünk az okos készülékek előtt.

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!